Besök i inuiternas land

Besök i inuiternas land

Fyrtio grader kallt och omsluten av mörker. Men högt där ovanför, bort mot oändligheten, blixtrar miljontals stjärnor. Och så norrskenet förstås, som sprider sitt mytomspunna ljus över det ödsliga landskapet.

Den arktiska vintern känns i hela kroppen. Vi befinner oss i Iqaluit på Baffin Island i Kanada, rakt under Grönland en bit söder om polcirkeln - ja, faktiskt på samma breddgrad som Umeå. Ändå är skillnaden lika påtaglig som den mellan eld och vatten.

Iqaluit är huvudort i Nunavut-regionen, ett område drygt fyra ganger så stort stort som Sverige, varav merparten ligger norr om trädgränsen. Trots sin storlek bor bara 25.000 invånare i regionen. Av dessa är 80 procent inuiter. Det är så områdets urbefolkning kallas.

I Iqaluit finns inga träd. Här går frosten aldrig ur marken, vilket också förklarar varför många hus är byggda på pålar. Det saknas vatten- och avloppsledningar, så vattenförsörjningen sker med hjälp av tankbilar. Till råga på allt finns det ingen riktig bilväg till staden. Det enda transportmedlet som fungerar är flyget, under den korta sommaren även båt.

Man flyger enklast från Ottowa, en resa på drygt 200 mil. Planet landar nästan mitt i staden. Iqaluit ser ut som en typisk kanadensisk småstad. I centrum, bland betonghusen, ligger några köpcentra – annars är det mest slitna träkåkar med de obligatoriska skällande hundarna utanför. Runt husen ligger allehanda skräp kastat, allt från sälskinn till trasiga snöskotrar.

Iqaluit är ingen stor stad. Här bor knappt fyratusen invånare. Som besökare blir man vänligt bemött. Samtidigt får man en känsla av att de flesta invånare inte hör hemma i stadsmiljön. De inuiter vi möter ser luggslitna ut i sina traditionella kläder. Och för många tycks dieten mest bestå av pizza, hamburgare och annan snabbmat.

Kanske en parallell till indianerna i USA?

Text: Uriel Hedengren
Foto: Håkan Hjort

Fler reportage

Fotoreportage:
Iqualit

Iqualit

Ett besök i inuiternas land.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.