Mötesplats Wien

Mötesplats Wien

Wien bär alltjämt sina stolta traditioner med elegans och värdighet. En gång var detta centrum i det väldiga habsburgska kejsardömet. Och även om det dominerande språket är tyska finns många referenser från den tid då staden var hemvist för slaver och ungrare, tyskar, spanjorer, italienare och flamländare.

Glädjande nog har det mesta av Wiens 1700-talscharm och 1800-talsprakt bevarats. Stadens klarade sig lindrigt undan andra världskrigets bombningar. Dessutom har stadsplanerarna inte låtit kontorsbyggen och vägar förstöra innerstadens unika miljö.

Ringstrasse påminner om Paris boulevarder och där innanför trängs barockpalats med exklusiva affärer, kyrkor, restauranger och kaféer. Beger man sig utanför de centrala delarna är det gott om parker. Det finns till och med bondgårdar och vinodlingar innanför stadsgränsen.

Högt ovan stadens takåsar reser sig den enorma Stephansdomen. Uppe i den medeltida tornspiran, 137 meter hög, finns en utsiktsplats. Är vädret bra ser man ända bort till Slovakien i nordöst och Semmeringalperna i sydväst. Kyrkan byggdes på 1200-talet och har en utpräglad gotisk fasad medan en stor del av interiören går i barockstil.

Efter besöket i Stephansdomen passar det med en promenad längs gågatan Kärtnerstrasse, stadens sociala pulsåder med Operan som effektfull slutpunkt. Här finns det gott om eleganta affärer och ett omfattande kaféliv samt givetvis mängder av turister.

Sedan är det bara att vandra vidare och njuta av de fantastiska omgivningarna - Stadshuset, Burgtheater, Parlamentet och den trevliga parken Volksgarten, där klirrandet från kaffekoppar och ölglas emellanåt avbryts av konserter med kända valser på repertoaren.

Mest imponerande är dock Hofburg, de österrikiska regenternas hem sedan 1200-talet. Det är ett enormt komplex av byggnader i olika stilar. Här finns också Spanska ridskolan inhyst i en magnifik barocksal. Ska man få en chans att beskåda de berömda lipizzanerhästarna bör man dock boka biljetter minst ett halvår i förväg.

Och så har vi förstås Hotel Sacher. Det är ett av Wiens elegantaste och mest prestigefyllda hotell med tillhörande restaurang av yppersta klass. Mest känt är dock hotellets Sachertårta. Detta delikata bakverk tillverkas endast här efter det hemliga originalreceptet, men det finns otaliga kopior på kaféerna runt om i staden.

- Wien är en gammal stad som värnar om sina traditioner, men som samtidigt befinner sig mitt i händelsernas centrum, säger vår taxichaufför när han släpper av oss utanför stadens stolta operahus.

Text: Uriel Hedengren
Foto: Popp/Austrian National Tourist Office

Fler reportage

Fotoreportage:
London

London

Harrod's, Themsen, vaktparader, Big Ben och mycket mer. London’s calling!
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.