Natursköna Norge

Natursköna Norge

När jag besökte Nya Zeeland för första gången slogs jag av landets rika och varierande natur. Visst, jag hade förberett mig på hänförande vyer och landskap, men verkligheten var mer storslagen än jag någonsin kunnat ana. Det är svårt att tro att en annan plats, särskilt inte vårt grannland, kan erbjuda en liknande upplevelse. Men faktum är att Norge lockar med spektakulära naturupplevelser som har få motsvarigheter i världen.

Hurtigruten

Det finns mängder av charmiga byar, fjordar, fjäll, bergsmassiv, glaciärer, skärgårdar och mycket annat att uppleva under din resa genom Norges kustlandskap. Det klassiska sättet att färdas är givetvis på den anrika Hurtigruten, som norrmännen själva kallar världens vackraste sjöresa.

Startskottet går antingen från Bergen och vidare längs kustbandet upp mot landets nordligaste delar, eller norrifrån med start i Kirkenes. Det finns dock flera olika alternativ för den som vill utforma sin rutt på annat sätt och man kan stiga på och av när som helst på vägen. För de riktigt inbitna entusiasterna erbjuds en 11-dagarstur, men det är 5-dagsresan som lockar flest besökare.

Under den hinner man med Nordkap, bara 4 kilometer från Norges nordligaste punkt och med branta bergssidor som stupar hela 307 meter ner i havet. Färden fortsätter sedan genom det magiska öriket Lofoten och därefter följer världsarvsskyddade Geirangerfjorden, enligt många en av resans höjdpunkter. Från fartyget ser man små byar som klamrar sig fast utmed bergssidorna och vattenfall som kastar sig ut i fjorden.

Jag skulle kunna fortsätta att rada upp plats efter plats, men sanningen är att hela resan är ett skådespel. Varje sjömil präglas av nya, storslagna naturupplevelser vare sig det handlar om valar och späckhuggare eller snötäckta glaciärer som breder ut sig ner mot det färgstarka havet.

Atlanterhavsveien

Den brittiska tidskriften The Guardian utnämnde tidigare i år Atlanthavsveien till världens bästa bilresa. Under hösten imponeras man av mäktiga stormar och de jättelika vågorna som nästan jagar en utmed vägen. På sommaren däremot, när vädret är väsentligt lugnare, finns ibland tillfälle att se både val och säl.

Den vackra och krokiga vägen stod klar 1989 och har sedan dess varit ett givet turistmål för besökare från hela världen. Med åtta relativt små broar klättrar den ut mot Atlantens öppna hav på kobbar och skär. Det ser nästan ut som om man tagit naturen från en fornnordisk saga och placerat ett modernt bygge i det hela. Kort sagt, en oförglömlig bilresa som inte kan upplevas någon annanstans.

Kulturhuvudstaden Stavanger

Stavangers historia började redan år 872 när Kung Harald Hårfagre vann det stora vikingaslaget. Strax därefter begav han sig till Utstein kloster en bit utanför staden och gjorde ett hugg i marken för att utnämna Stavanger till Norges första huvudstad. Även idag har orten stor betydelse för landet, inte minst tack vare sin oljeindustri. Det är dessutom ett mycket intressant resmål.

Region Stavanger har av EU:s kulturråd utsetts till europeisk kulturhuvudstad 2008. Under året står mer än 1 000 kulturella aktiviteter på programmet, från opera och teater till konstutställningar. Och eftersom det Norska Gastronomiska Institutet är förlagt här vimlar staden av charmiga – och högklassiga – restauranger.

Regionen har dessutom en storslagen natur med enorm variation; milslånga vita stränder, berg som klättrar upp från de krokiga fjordarna, fantasieggande ängar täckta av tjockt gräs som vajar i vinden – ja, listan kan göras nästan hur lång som helst. För den aktive erbjuds även hiking, kajakfärder, fjordsafari, cykelturer, fiske, rafting och en hel del annat smått och gott.

Det finns dock en alldeles unik sevärdhet i Stavanger som måste upplevas. Predikstolen är en klippa, som hämtad direkt ur sagovärlden, som faller mer än 600 meter rakt ner i Lysefjorden. Vägen upp är krävande med norra Europas största stenområde; somliga stenar är stora som hus och ibland får man nästan känslan av att saker och ting börjar röra på sig. Men det är mödan värt för däruppe väntar en hänförande syn som inte lämnar någon oberörd.

Text: Adam Hedengren
Foto: Terje Rakke & Casper Tybjerg / Innovasjon

Fler reportage

Fotoreportage:
Arizona

Arizona

Comboys, indianer, öken och så förstås Grand Canyon.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.