Klassisk mark i Rom

Klassisk mark i Rom

Vi tipsar om två eleganta boendealternativ som gjorda för både arbete och romantik i den italienska huvudstaden.

Rom är ett fantastiskt resmål och världens kanske främsta öppna museum. Om du är på besök i den eviga staden bör du förutom de självklara sevärdheterna som till exempel Vatikanen, Colloseum, Pantheon och Fontana di Trevi även se till att besöka mysiga Trastevere samt strosa omkring bland statyer, cypresser och fontäner i parken Villa Borghese.

Inte långt från Fontana di Trevi ligger Villa Spalletti Trivelli, ett före detta grevligt stadsresidens som fortfarande ägs av familjen som har gett hotellet sitt namn. Här försöker man återskapa känslan av ett nobelt hem från förra sekelskiftet.

I de stora salongerna, som är fyllda med antikviteter och sällsynta gamla böcker, möttes huvudstadens kulturella och politiska elit i början 1900-talet. Och visst känns det mer som att bo i ett överklasshem än på ett hotell; ytterdörren är diskret med enbart en ringklocka, man tar fritt för sig i den öppna baren och slår sig ner framför öppna spisen, innan det är dags att bege sig mot matsalen för att äta den hemlagade maten med levande ljus på borden. Vid grytorna påstås det att familjens gamle kock fortfarande huserar.

Det stora huset har bara 12 gästrum, vilket gör att det är tyst och fridfullt. Du har mycket yta för dig själv, såväl i det egna rummet som i de allmänna utrymmena på nedervåningen. Dessutom finns det ett fint litet spa i källaren med bland annat gym och Hammamavdelning.

Föredrar du istället ett mer standardiserat lyxhotell är Hotel Hassler ovanför Spanska Trappan ett utmärkt alternativ. Från många av rummen i denna romerska hotellklassiker har man en fantastisk utsikt över stadens hustak och de otaliga kyrkornas kupoler. Roms främsta shoppingområde är bara några trappsteg bort och Villa Borghese ligger runt hörnet. Se till att boka ett rum med utsikt mot trappan.

Hotellets ägare driver för övrigt även Il Palazetto som bokstavligen ligger på Spanska Trappan. Utöver ett fåtal hotellrum och en trevlig restaurang är Il Palazatto passande nog hem för en vinakademi.

Text: David Hedengren

Fler reportage

Fotoreportage:
Splendido Portofino

Splendido Portofino

En av världens mest kända semesterorter. Ett av de främsta hotellen.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.