Möte med Island

Möte med Island

Trots namnet är det inte så kallt som man kan tro på Island. På sommaren lyser solen dygnet runt och på vintern ligger medeltemperaturen på runt noll grader. Faktum är att ett vinterbesök är att rekommendera med tanke på de möjligheter till annorlunda aktiviteter och upplevelser som bjuds under lågsäsongen.

Det första som slår besökaren är bredden. Här finns historien ständigt närvarande, samtidigt som huvudstaden Reykjavik är en kosmopolitisk smältdegel med sitt intensiva nöjesliv. Men framför allt fascineras man av det dramatiska landskapet, som är så präglat av vulkanisk aktivitet och de väldiga glaciärerna.

På Island bor i runda tal 300 000 invånare, varav de allra flesta längs kusten. Det isländska språket har inte förändrats så mycket sedan medeltiden och det förekommer inte heller några dialekter. Här talas alltjämt vikingarnas ursprungliga språk.

I en gammal krönika berättas om den nordiska bosättningen på Island på 800-talet. Egentligen kallades ön Gardars holme, men när den norske vikingen Flóki Vilgerðarson upplevde en extremt kall vinter och spanade ut över det frusna vattnet i fjordarna tyckte han att det passade bättre med Island. Och på den vägen är det.

Blå Lagunen

Flest turister kommer av naturliga skäl under sommaren, varav merparten från övriga Norden, Storbritannien, USA och Tyskland. Men även vintern har sin charm och med lite tur kan man uppleva hur norrskenet lyser upp vinterhimlen. Missa inte heller de varma källorna eller Vatnajökul, som med sina 8 400 km2 är Europas största glaciär.

I Reykjavik ska man passa på att julshoppa nu när man får så pass mycket för sina svenska kronor. Avsluta med ett avslappnande bad, gärna med spa-behandling, i Blå Lagunens mineralrika vatten. Denna Islands mest omtalade attraktion ligger en halvtimmes bussresa från city och erbjuder en vattentemperatur på behagliga 37-39 grader.

En annan fascinerande upplevelse är ett besök vid vattenfallet Gullfoss som tillsammans med nationalparken Thingvellir och de varma källorna i Geysir ingår i det som kallas den Gyllene Cirkeln. På vintern är Gullfoss speciellt vackert när isformationerna möter det turkosgröna vattenmassorna. Glöm inte kameran!

Annars handlar Reykjavik mest om trendiga barer och restauranger och ett livligt nattliv. Ska vi rekommendera något på menyerna får det bli hummer, salt torsk eller något annat i fiskväg. En annan delikatess är kött från frigående lamm.

Passa även på att bara strosa omkring i staden och njut av såväl den mäktiga Hallgrimskyrkan som små gemytliga hus och futuristiska glasbyggnader. Reykjavik är porten till Island och bara några minuters resa därifrån befinner man sig mitt i den storslagna vildmarken.

Text: Uriel Hedengren
Foto: Island Tourist Board

Fler reportage

Fotoreportage:
Arizona

Arizona

Comboys, indianer, öken och så förstås Grand Canyon.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.