Kultur och natur i Österrike

Kultur och natur i Österrike

Wien i all ära, men Österrike har mycket mer att erbjuda. I Salzburg och Innsbruck kan man som kombinera musikupplevelser i världsklass med friluftsliv i hänförande natur.

Den gamla kulturstaden Salzburg med omnejd lockar totalt 23 miljoner besökare varje år, varav många kommer för naturen och de milslånga cykel- och vandringslederna. Staden är världsarvsskyddad och har flera vackra slott, varav ett av de mest sevärda heter Mirabell. Det ligger centralt och är berömt för sin storslagna trädgård.

I närheten hittar man även den gamla bostaden till en sann Salzburglegend. Här föddes och verkade nämligen Wolfgang Amadeus Mozart i slutet av 1700-talet. Och det musikaliska arvet lever sannerligen kvar; under den livliga sommarsäsongen kommer en mängd hörvärda orkestrar och dirigenter från världens alla hörn.

Bor gör man bäst på Hotel Sacher, som trots sin relativa storlek och höga internationella klass känns riktigt personligt och mysigt. Läget är så centralt som det kan bli med bara några minuters gångväg till konserthallar, butiker och restauranger. Be om ett rum med balkong mot floden med utsikt över den gamla staden och fästningen.

En annan intressant och sevärd ort, där invånarna för övrigt gärna uppfattar sig som medborgare i Alpernas huvudstad, är Innsbruck, värdstad för de Olympiska vinterspelen 1964 och 1976. Precis som i Salzburg finns här en fantastisk historia med storslagna byggnader, allt från Kejsarens palats och Gyllene Taket till slottet Ambras. Missa inte heller Kejsarkyrkan, som delvis är byggd som en minnesplats för Maximilian I och allmänt betraktas som Europas främsta kejsargrav.

För de mer aktiva besökarna finns vackra omgivningar med bra möjligheter till klättring och cykelturer – eller varför inte lite alpgolf!

Text: Adam Hedengren
Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Fler reportage

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.