Melbournes många ansikten

Melbournes många ansikten

Melbourne får allt som oftast stå i skuggan av Sydney. Avsaknaden av världsberömda landmärken kompenseras dock mer än väl av den trevliga atmosfären, en blomstrande café- och restaurangscen samt det rika kultur- och nöjeslivet. Att staden har utnämnts till "the Most Liveable City in the World" förvånar inte.

Om du kommer till Melbourne direkt från Sydney får du räkna med att bli lite besviken vid första anblicken. Staden har inte någonting i stil med operahuset, Harbour Bridge eller de storslagna vyer som storebror Sydney stoltserar med. Melbournes charm tar lite längre tid att fånga, men när du väl har upptäckt den är du ohjälpligt fast.

Under det senaste decenniet har stora ansträngningar gjorts för att förnya staden. Resultatet är också riktigt lyckat, med ett överflöd av kaféer, öppna ytor och behagliga promenadområden. Överallt finns välskötta gröna oaser, som ger en stunds välbehövligt andrum från bilar och folkmyller.

Den största parken heter Royal Botanic Gardens, där inte mindre än 12.000 olika växtarter och en mängd djur samsas på hela 36 hektar. Värt att nämna är också Albert Park, som i mars varje år är skådeplatsen för Melbournes Formel 1 Grand Prix.

Parker och promenader i all ära, många hävdar dock att mat och dryck är det område där Melbournes verkliga storhet ligger. Barerna och restaurangerna ligger bokstavligen på rad längs gatorna i centrum. Det sägs att en av tre måltider äts ute, och det är inte svårt att förstå varför. Priserna är överlag hyfsade och kvaliteten mycket hög.

Dessutom garanterar de 140 nationaliteter som finns representerade i staden att alla kan hitta något som passar - oavsett om man föredrar vietnamesiskt eller italienskt, en opretentiös lunchrestaurang eller en första klassens gourmetkrog.

Låt oss inte heller glömma den blomstrande kaffekulturen. Vi får till och med en passionerad föreläsning av en servitör med rötter i Sydeuropa, om hur världens bästa cappuccino utanför Italien görs i Melbourne.

I en så pass kosmopolitisk stad som Melbourne finns givetvis ett rikt kultur- och nöjesliv. Utöver Australiens ledande konstmuseum är det lätt att hitta många mindre konstgallerier. Särskilt rekommenderas en närmare titt på den spännande Aboriginska konsten. Det vackra stadsbiblioteket är även värt ett besök, liksom musik- och teaterkomplexet Victorian Art Center med sin karakteristiska spira.

För den sportintresserade finns evenemang som Australian Open i tennis, Grand Prix och klassiska Melbourne Cup. Dessutom är några av världens bästa golfbanor belägna i stadens direkta närhet.

För att verkligen få en känsla för Melbourne och dess invånare måste man besöka åtminstone några av de så kallade inre förorterna. I Carlton finner du stadens egna Little Italy - komplett med tratterior, gelati och leende servitörer, som gör allt för att locka in dig till matbordet.

När du ändå är i trakterna, passa också på att besöka University of Melbourne samt flanera längs med Lygon Street, som är en av de bättre shoppinggatorna. Missa inte heller Queen Victoria Market på vägen tillbaka till centrum. Denna institution öppnade redan 1878 och är en stolthet för Melbournes invånare. Förutom allsköns mat och alla tänkbara och otänkbara prylar kan du här stöta på en del synnerligen färgstarka lokala personligheter.

På andra sidan staden, söder om Yarra River, är omgivningarna mer eleganta. Längs med flodbanken finns många bättre restauranger, internationella märkesbutiker samt det stora nöjeskomplexet Crown, som bland annat inrymmer stadens enda kasino. Fortsätter du längre söderut mot Toorak Road kommer du till South Yarra - ett Mecka för den trendmedvetne. Miljön är diskret sofistikerad med små eleganta barer, butiker och hotell.

Från South Yarra är det inte långt till stranden och havet. Att promenera, cykla eller åka rollerblades längs St. Kilda Beach en solig eftermiddag är ett måste för dig som tillbringar lite längre tid i Melbourne. Dagens aktivteter avslutas lämpligen med att från en uteservering betrakta seglarna som letar rätt vindar i bukten, stilfult ackompanjerande av den nedgående solen.

Melbourne är en utmärkt utgångspunkt för dig som vill upptäcka södra Australien. Några timmar väster om staden börjar the Great Ocean Road - Australiens motsvarighet till Kaliforniens omtalade Highway 1. Dramatiska vyer, regnskogar, vattenfall, kängurur och koalas gör det till en fantastisk bilresa, som dessutom speglar mycket av Australien som helhet.

Flera av områdena i Melbournes absoluta närhet kan sammanfattas med ett ord: vin. Staden är unik i världen med fem vinregioner inom en och en halv timmes bilresa. Här kan du förutom utsökt dryck njuta av förstklassig mat på de många charmig restaurangerna. Gör även ett besök i någon av gårdarnas vinkällare och provsmaka de olika vinerna. Melbourne med omnejd är en skön blandning av livsstilar, natur och smaker. En vänlig och avslappnad stad med en spännande mix av kulturer. Dessutom en av få metropoler där spårvagn alltjämt är det dominerande färdmedlet. Ska man hitta något negativt så får det bli vädret.

- Fyra säsonger på en dag, klagar vår taxichaufför som just flyttat ner från soldränkta Darwin i landets norra del.

För oss nordbor bör det dock inte vara något större problem. Och vad spelar det förresten för roll om det kommer en skur då och då? Kan man tänka sig en bättre ursäkt för att slå sig ner på ett kafé för en cappuccino eller ett glas vin!

Text: David Hedengren

Fler reportage

Hotell i Melbourne

Fotoreportage:
Melbourne

Melbourne

Det är ingen tillfällighet att Melbourne har fått utmärkelsen "the Most Liveable City in the World".
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.