Teneriffas fridfulla granne

Teneriffas fridfulla granne

På den natursköna ön Gomera möter besökaren det kanariska livet som det kunde gestalta sig innan massturismens dagar.

Mest omtalat är förmodligen Gomera för att Christofer Columbus år 1492 här fyllde sina fartyg med förnödenheter innan han begav sig ut på sin äventyrsfyllda resa över Atlanten. Huset där han tillbringade tiden innan avfärden är numera en turistattraktion i öns huvudstad San Sebastián.

På avstånd, när man anländer med fartyg från Teneriffa, ser det dramatiska landskapet lite kargt ut. Men djupare in på ön möter man en rik, på sina håll nästan djungellik vegetation, samt ett förvånansvärt omfattande djurliv.

Namnet Gomera sägs härstamma från den folkgrupp – guancherna – som levde här när de spanska erövrarna dök upp på 1400-talet. Gunacherna, som ursprungligen kom från Marocko, kommunicerade med varandra i det otillgängliga landskapet, över de djupa dalarna, genom ett speciellt visselspråk, Silbo Gomero.

Kontrasten mot turistorterna på Teneriffa är slående när vi promenerar på San Sebastiáns trånga gator. Atmosfären i den lilla staden, med sina drygt 7 000 invånare, är tillbakalutad och avspänd. Många byggnader går i typisk kanarisk stil, vissa vackert målade i skiftande pastellfärger. En del hus har dock fått förfalla, förmodligen på grund av senare års utflyttning. På 1950-talet fanns 30 000 invånare på ön, idag är man drygt 20 000.

Det finns gott om små trevliga restauranger, både i huvudstaden och de övriga tätorterna, där borden fylls med lokalproducerade varor – vin, ost, rostat fläsk och getkött. Ett bra tips är även att testa den traditionella ört- och fiskstuvningen cazuela.

Gomera är bara knappt tre mil i diameter – näst minst av de kanariska öarna – men det tar ändå sin tid att utforska ön, även med hyrbil. Det är nämligen en bergig vulkanö med både djupa raviner och toppar på runt 1 500 meter. Det finns små fina stränder här och var, även om många är rätt svårtillgängliga. Reser man med barn är playan i Valle Gran Rey ett bra alternativ.

I Valle Gran Rey möter du förmodligen en och annan hippie. De har sökt sig hit sedan 1960-talet, även om de blivit färre med åren. Men Gomera är också ett eldorado för den naturintresserade. Speciellt fina vandringsleder hittar man i nationalparken Garajonay, vars uråldriga skog finns med på Unescos världsarvslista. Räkna dock med att vädret kan vara lite osäkert med både moln, dimma och regn, trots att solen skiner nere vid kusten.

Vi valde att övernatta på hotellet Parador Conde, vackert beläget på en klippa med utsikt över San Sebastián. Det kändes nästan som att befinna i Sydamerikas bergstrakter när man blickade ut över de små husen i vitt, rött, blått och terrakotta som klättrar upp på bergssidorna.

Parador Conde för tankarna till ett spanskt herresäte från 1500-talet med sin spännande inredning som anknyter till sjöfartens historia. De små gångarna vindlar sig fram genom den stora trädgården och från poolområdet har man en hänförande utsikt över staden och havet.

Så är du trött på inkastare, menyer på alla tänkbara språk, nattklubbar och överfulla stränder är Gomera ett givet utflyktsmål. Här möter du orörd natur och kan njuta av det stilla lantlivet. Dessutom får du ett väldigt vänligt bemötande. En oslipad diamant i en kanariska övärlden.

Text: Uriel Hedengren
Foto: Uriel Hedengren

Fler reportage

Fotoreportage:
Barcelona

Barcelona

Fotografen Natalie Montanari har besökt Gaudìs hemstad.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.