Prag i våra hjärtan

Prag i våra hjärtan

Prag är ett perfekt resmål, som erbjuder en oslagbar kombination av kultur och romantisk atmosfär.

I någon mening är städer som människor. En del är livliga och nyckfulla, andra grå och tungsinta. Ytterligare några är utrustade med en säregen utstrålning, som det är svårt att värja sig emot. Så är det till exempel med Prag, denna historiska metropol i hjärtat av Europa.

För den som var här för femton år sedan är kontrasten påtaglig. Den gången var det en nedgången och smutsig stad. Men tittade man lite närmare insåg man snart att det bakom den hårt slitna ytan döljde sig en en unik stadsmiljö.

Idag har detta kulturarv blommat ut i all sin prakt. Barockstayerna har befriats från sotet, och husfasadernas vackra utsmyckningar har fått nytt liv. Det är inte svårt att förstå att Prag en gång var huvudstad i det stolta habsburgska riket.

Arkitekturen är en salig blandning av stilarter och epoker. Under en kort promenad hinner man uppleva allt från renäsans och barock till modernare riktningar som jugend och art noveau.

Förvånas alltså inte över att turistbroschyrerna hävdar att Prag är ett centrum för konstnärer, bohemer och livsnjutare - ungefär som Paris var på 20-talet. Dessutom sägs det vara romantikens huvudstad. En klyscha måhända, men nog håller man allt om sin käresta lite extra när gatlyktorna tänds på den berömda Karlsbron.

Genuin atmosfär

Karlsbron är Prags mest kända minnesmärke, med samma betydelse för staden som Eiffeltornet har för Paris och Big Ben för London. Bron är 520 meter lång och byggdes redan på 1300-talet.

Numera flödar här folklivet från morgon till kväll. Musikanter och konstnärer trängs med försäljare, som bjuder ut allt från gamla filmaffischer till t-shirts med den mytomspunne författaren Franz Kafka som motiv. Allt under överinseende av tungsinta helgonstatyer, som blickar ner över flodens Vltavas lugna strömmar.

På Karlsbrons västra sida ligger Mala Strana, eller Lillsidan i dagligt tal. Här började folk bosätta sig redan på 1200-talet. Idag slingrar sig kullerstensgränderna mellan vackert dekorerade byggnader. Atmosfären är genuin, och inspirerade inte oväntat Kafka när han skrev romanen "Processen".

Från Mala Strana är det inte långt att promenera upp till borgområdet - eller Hradcany, som pragborna säger. Borgen består egentligen av ett stort antal byggnader, som breder ut sig över ett område som till ytan är som en mindre stad. Här har också den tjeckiska presidenten sitt residens.

Med tanke på områdets storlek är det alldeles tillräckligt att promenera omkring bland palatsen, klostren och kyrkorna och njuta av folklivet och utsikten. Ett besök i den enorma S:t Veitskatedralen bör man dock unna sig. Den konstintresserade har även möjlighet att stifta bekantskap med mästare som Brueghel, Rubens och Rembrandt på det välfyllda Nationalgalleriet.

Trevliga butiker

På Karlsbrons östra sida ligger Gamla Staden, eller Stare Mesto på tjeckiska. Här är tempot högre och trängseln mer påtaglig än på Lillsidan. Den självklara mötesplatsen är Rådhustorget. Själva rådhuset består av flera byggnader i olika stilar, de äldsta delarna från 1300-talet.

På rådhusets fasad sitter det astronomiska uret från 1490. Varje timme trängs turisterna där framför för att beskåda hur Jesus, Döden och de andra figurerna kommer fram ur sina luckor innnan skådespelet avslutas av en galande tupp. Det sägs att Prags styresmän gjorde urets tillverkare blind bara för att han inte skulle kunna tillverka flera lika fina klockor på andra platser.

Det astronomiska uret i all ära - väsentligt intressantare är det att promenera i gränderna runt omkring torget. Här finns mängder av små trevliga butiker, som håller de gamla hantverkstraditionerna vid liv. Missa inte heller Kruttornet från 1200-talet. Det är bara att ta sig upp för den branta stentrappan till tonets topp och sedan blicka ut över takåsarna.

Inte långt därifrån, på Male Namesti 13, hittar vi La Vinotheque. En stämningsfull vinkällare, som säljer tjeckiska och franska viner samt olika lokala spritsorter. Den vänliga personalen låter dig gärna provsmaka, vilket givetvis förhöjer upplevelsen.

En bit norr om Rådhustorget ligger ett område, som en gång var ett av de mest inflytelserika judiska samfunden i Östeuropa. Här ligger också Europas äldsta synagoga. Den uppfördes i början av 1200-talet och är en av Prags finaste medeltida byggnader.

Låg prisnivå

Prag är utan tvekan en kulturstad. Det märks på många sätt. Inte minst på alla gatumusikanter, som med stor skicklighet trakterar violin och cello, ibland till och med cembalo.

Som turist får man räkna med att stöta ihop med entusiastiska personer i 1700-talskläder, som säljer biljetter till konserter av alla de slag. Sagt och gjort. En kväll beger vi oss till den teater där Mozart 1787 dirigerade uruppförandet av sin väldsberömda opera Don Juan.

Teatern visar sig vara en smal, hög byggnad. Högst där uppe, med utsikt över de väldiga kristallkronorna, är hettan bastulik. I sanningens namn är det väl inte den främsta föreställningen av Don Juan vi får uppleva, men inramningen är den bästa tänkbara.

Efter operan passar det bra med ett restaurangbesök. Det finns mycket att välja mellan, såväl det lokala köket som ett rikt inslag av internationella specialiteter. Glädjande nog ligger prisnivån väsentligt lägre än hemma.

Tjeckisk mat kan knappast karakteriseras som hälsokost; här är det mustig och mättande som gäller, ofta välstekt gris- eller nötkött med en mäktig sås. Till detta dricker man det lokala ölet, som anses vara ett av världens främsta.

Berömd inredning

Den fjärde stadsdelen av betydelse heter Nove Mesto, det vill säga Nya staden. Nu är namnet inte speciellt rättvisande, men i en stad av Prags dignitet anses 1800-talsbyggnader uppenbarligen som nya.

I Nove Mesto finns hotell, märkesaffärer, restauranger, uteserveringar, teatrar och annat nöjesliv i nära anslutning till Vaclavplatsen - det omtalade torget, som mest påminner om stor boulevard i samma stil som Champs-Elysées i Paris.

Vaclavplatsen har ett stort symboliskt värde för Prags befolkning. Det var här man protesterade mot den ryska invasionen 1968, och det var härifrån som den så kallade sammetsrevolutionen utgick då kommunismen föll samman 1989.

Är man ändå på plats kan det vara värt att slinka in på Hotel Evropa, en gång stadens förnämsta hotell. Matsalens berömda inredning i jugendstil är intakt, och sägs vara en kopia av matsalen på Titanic.

Fortsätter man ner mot floden går det inte att missa Nationalteatern, som lyser likt en juvel i solljuset. Det är en märklig byggnad, som på ett fascinerande sätt blandar gamla och nya stilar. Just innan teatern skulle invigas 1881 brann hela härligheten ner. Man byggde dock snabbt upp huset igen och anlitade landets främsta konstnärer för att skapa något utöver det vanliga.

Nere vid floden ligger också ett par konstgjorda öar. Den mest populära heter Slovansky Ostrov. Vi promenerar över den lilla bron och hyr sedan en roddbåt. Vid strandkanten ser vi hur en flicka mödosamt klipper sin pojkvän. Sakta med säkert faller lockarna ner i vattnet och snart återstår inget annat än en punkinspirerad tuppkam i mitten på pojkens huvud.

I Prag möts gammalt och nytt som på få andra platser.

Text: Uriel Hedengren
Foto: Lubos Stiburek/Czech Tourist Authority

Fler reportage

Fotoreportage:
Prag

Prag

Det habsburgska rikets gamla huvudstad är en verklig kulturskatt, fylld med praktfull arkitektur.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.