Island - naturens eget badkar

Island - naturens eget badkar

Blå Lagunen, beläget sydöst om Reykjavik, nära fiskebyn Grindavik, har blivit internationellt känd för sin varma källa. Lagunen är något av ett naturens eget underverk; en pool med mineralrikt geotermiskt havsvatten, mitt i ett lavafält.

Förutom att vara skönt att bada i sägs vattnet ha läkande egenskaper, särkskilt effektivt lär det vara mot psoriasis. Avlagringar på botten bestående av blå-gröna alger och lera ger lagunen den behagligt akvamarina färgen.

Det går lika bra att bada i lagunen på vintern när temperaturen ligger under nollstrecket, som på sommaren. Ett tips är att resa dit i slutet av året; det är en nästan overklig känsla att ligga utomhus i det heta vattnet, omgiven av snö.

Men ligg inte i badet för länge! Island är en magisk och oberäknelig ö med mycket annat spännande att erbjuda, särskilt för den naturintresserade. Givetvis är de geologiska fenomenen - heta källor, gejsrar, vulkaner och mycket annat - speciellt populära utflyktsmål.

Dessa fenomen innebär dock inte bara positiva effekter; vulkanernas utbrott orsakar stor förödelse, och vid det värsta hittills, år 1783, dog en tredjedel av landets befolkning. Där lavan inte har dragit fram och gjort landskapet sterilt, är den isländska naturen storslagen och dramatisk.

På västra Island finns Europas största fågelberg och glaciären Vatnajökull är större än Europas övriga glaciärer tillsammans. Vattenfallet Dettifoss går inte heller av för hackor. Med 500 kubikmeter vatten i sekunden tävlar det i samma klass som nordamerikanska Niagarafallet.

Vad mer kan man begära!

Text: Redaktionen
Foto: Iceland Tourist Board/Haukur Snorrason

Fler reportage

Fotoreportage:
Arizona

Arizona

Comboys, indianer, öken och så förstås Grand Canyon.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.