Sol, hav och Santorini

Författaren Adrian Mourby har förälskat sig i en av den grekiska arkipelagens mest spektakulära öar.

Världens sexigaste krater må låta som ett ovanligt epitet inom reseindustrin. Men det råder ingen tvekan om att ett fantastiskt landskap skapades när Santorini bokstavligen exploderade för 3 500 år sedan.

Lokalbefolkningen hävdar att ön är återstoden av det förlorade Atlantis, något som vi låter vara osagt. Obestritt är dock att vid det vulkanutbrott som drabbade ön runt år 1.500 före kristus, skapades en enorm tidvattenvåg som svepte över Medelhavet.

Stora vulkanutbrott kan få märkliga effekter. Vesuvius berövade oss Pompeis kulturarv och Krakatoa gav upphov till dramatiska klimatförändringar, medan explosionen på Santorini skapade en av världens mest karakteristiska - och romantiska - landskap.

Dagens besökare på "St Irenes ö" bosätter sig i små hus med runda tak, som har byggts på bergväggen som sluttar mot Santorinis krater. Från terasserna i dessa exklusiva lägenheter blickar man ner över den väldiga Calderans vatten 300 meter ner.

Trots det dramatiska landskapet handlar Santorini framförallt om lugnet. Trafiken kring Calderan är allt annat än omfattande, och det är trogligare att tystnaden bryts av kyrkklockor eller en ilsken åsna än en biltuta.

Individualitet och avskildhet

I princip alla lägenheter har egna terasser. Många av husen uppfördes av venetianska köpmän som slog sig ner på ön under 1200-talet. Det var också dessa köpmän som tog det ovanliga steget att bygga på kraterns väggar istället för på de yttre sluttningarna.

Husen ger individualitet och avskildhet åt boende och besökare på Santorini. De har också fantastiska vyer. Efter ett dopp i poolen (varje lägenhetskomplex har en sådan, det är över 300 meter ner till närmaste strand) är det dags för frukost med tillhörande havsutsikt.

Tack vare den placering som ön och dess grannar har är Calderan skyddad från allt förutom sydliga vindar. Man ser ständigt de vita kryssningsfartygen komma och gå - tysta prickar i horistonten, vars bog skär stora trianglar i det spegelblanka vattnet.

Efter frukosten är ytterligare ett dopp i poolen på sin plats innan vi promenerar in till centrum. Oavsett om man bor i huvudstaden Fira, som uppfördes på 1700-talet, eller i Oia på öns nordligaste del, finns det gott om restauranger och butiker. Santorinis utveckling till populär turistdestination har även gjort att ön blivit en scen för mode och konst.

Hundratals Cyklad-figuer i marmor - imitationer av de berömda, ansiktslösa vita statyerna från Santorinis bronsålder - säljs varje dag i de många butikerna. De tomma ansiktena tycks reflektera den något bedövade uppsynen hos paren som promenerar hand i hand i morgonsolen.

Det handlar om en ö för just par. Bristen på sandstränder samt det faktum att de flesta lägenheterna ligger på bergskanten, gör att det är en olämplig semesterort för barnfamiljer. Vidare finns det inte särskilt mycket att göra på dagarna förutom att sola, shoppa, skriva vykort och läppja på en drink.

På Santorini har botaniserande bland konstbutiker blivit en konstart i sig självt. Efter en morgon med frestelser att köpa mer eller mindre allt kan det vara bra att lugna ner sig på en restaurang, eller varför inte ta med sig lite oliver och en flaska vin hem.

I princip alla lägenheter, butiker och kaféer är byggda mot Calderan, så oavsett om du köper en tavla eller mumsar på grekiska delikatesser är utsikten densamma, och aldrig något annat än häpnadsväckande.

Bubblande källor

För den som får skuldkänslor av att tillbringa eftermiddagen i total overksamhet går det båtar från Fira till Noa Kameni. Denna nya ö i mitten av Calderan har skapats av en het svavelhaltig vulkan, i folkmun kallad George I, som arbetat sig upp över vattenytan.

Svarta pelare sticker upp överallt när vi vandrar mot den nya kratern. Lukten av svavel är påtaglig. Några äventyrslystna klättrar ner där ånga strömmar ut från sprickor i berget och heta gula svavelavlagringar skopas upp.

De här utflykterna inkluderar ofta även den mindre ön Palaia Kameni, där havsvattnet har blivit brunt och varmt av den vulkaniska aktiviteten. Det finns ingen angöringsbrygga på den här ön, så besökarna måste simma iland genom de bubblande källorna.

Oavsett om man besöker de yttre öarna eller solbadar på den egna terassen brukar folk se till att vara tillbaka på huvudvägen norrut när solen går ner. Det allra viktigaste på Santorini är just att se solnedgången. Vare sig det sker från taket på Cafe Castro i Oia eller på kajen i Ammoudi, så samlas besökarna på Santorini varje kväll för att njuta av skådespelet!

Kyrkklockor

När skymningen faller finns det gott om matställen. Fira har flest nattklubbar och Oia de bästa restaurangerna. En av de chicare inrättningarna för en sen middag är utan tvivel "1800", inhyst i ett 200 år gammalt köpmanshus.

Maten här har blivit så berömd att man inte ens behöver be om ursäkt för avsaknaden av en solnedgångsterass. Även om prisnivån tyvärr reflekterar restaurangens goda rykte är den väl värd ett besök - minst en gång under vistelsen.

Kvällen på Santorini pågår så länge det finns unga människor på festhumör eller turister som vill prata med butiksägarna. Promenaden hem längs med Calderan är nästan magisk med poolerna som glöder i blått, grönt och turkost på terasserna ovanför.

Morgonen kommer tyst. Du vaknar återigen till ljudet av kyrkklockor samtidigt som frukost förbereds på terasserna. En ny dag, en ny solnedgång att invänta och en hel del solsken att njuta av.

Text: Adrian Mourby

Fler reportage

Fotoreportage:
Bahamas

Bahamas

Landet med sjuhundra paradisöar och världens klaraste vatten.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.