Avgång Hurtigrutten

Avgång Hurtigrutten

Vinden pressar på från väster. Luften fylls av fukt och molnen rör sig snabbt inåt land utifrån det upproriska havet. Där nedanför breder staden ut sig, omgiven av fjäll på tre sidor.

Vi befinner oss uppe på Fløyen, knappt 400 meter över havsytan. Hit tar man sig enklast med bergbanan direkt från Bergens centrum. De små vagnarna klättrar träget upp för bergets sida varje dag året runt, på sommaren ända fram till midnatt.

Utsikten är betagande. På ena sidan havet, fjordarna och öarna, på den andra det böljande landskapet med sjöar, dalgångar och fjällmassiv. Vackrast är det tidigt på morgonen. Men även kvällen är en upplevelse, när solen går ner i havet i väster och staden lyses upp av tusentals lampor.

I Bergens hamn finns en livlig marknad. Kommersen är i full gång redan tidigt på morgonen. Förutom grönsaker och blommor säljs allt man kan tänka sig av havets läckerheter. Makrill, laxfiléer, torkad torsk, färska räkor - ja det finns till och med en bassäng med levande fisk för den som är sugen på något riktigt färskt. Från Bergen utgår även Hurtigruten, den klassiska båtförbindelsen som går längs hela den norska kusten.

En annan sevärdhet är Troldhaugen, knappt en mil utanför centrum. I det schweizerinspirerade gamla trähuset bodde Edvard Grieg. Huset byggdes 1864 och ligger högt upp på en udde med en härlig utsikt över sjön Nordås. Här vilade den store kompositören upp sig mellan de långa turnéerna i Europa, där han var ett aktat namn både som pianist och dirigent. Idag fungerar Troldhaugen som museum och konsertlokal.

Inte undra på att Bergen valdes att representera den europeiska kulturen för ett par år sedan.

Text: Uriel Hedengren

Fler reportage

Fotoreportage:
London

London

Harrod's, Themsen, vaktparader, Big Ben och mycket mer. London’s calling!
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.