Belgiens Venedig

Belgiens Venedig

Det är som bekant lätt att ta till överdrifter - men när det gäller Brygge känns det faktiskt helt i sin ordning att tala om en av Europas vackraste och mest pittoreska städer. Dessutom är den som gjord för promenader.

Det första som slår besökaren är kanalen som slingrar sig genom den medeltida bebyggelsen. Ett stenkast från det pampiga stadshuset avgår båtar hela dagarna, ett perfekt sätt att uppleva stadens skönhet. Räkna dock med köer.

Efter båtturen värmer man sig lämpligen med en kaffedrink vid något av de otaliga kaféer, som har uteservering året runt, innan upptäcktsfärden fortsätter till fots. Bäst är att börja vid de vackra torgen Markt och Burg, vilka direkt för tankarna till pampiga Grand Place i Bryssel.

Husen runt de båda torgen är väl bevarade, och det är lätt att förstå att Brygge en gång var en viktig hamnstad för den mäktiga Hansans skepp. När floden Zwijn slammade igen på 1400-talet föll staden i glömska och levde en tynande tillvaro fram till i början av 1900-talet då hamnen i Zeebrygge anlades.

Glöm inte heller att ta en promenad längs Grone Rei med sina vackra valvbroar. Intressant är också Memling-museet, som är inhyst i det gamla S:t Johannes-sjukhuset. Hans Memling är en sevärd konstnär, som har samma betydelse för Brygge som Rubens har för Antwerpen.

På vägen tillbaka till järnvägsstationen bör man passera Kärlekssjön - eller Minnewater - just söder om klostret Begijnhof, där benediktinernunnorna alltjämt huserar.

Konstrasten mot den livliga affärsgatan Katelijnestraat, ett stenkast längre bort, kunde inte vara större. Och så är det ofta i Brygge - denna känsla av att vandra mellan nutid och medeltid, på gränsen mellan dröm och verklighet.

Text: Uriel Hedengren

Fler reportage

Hotell i Brygge

Fotoreportage:
London

London

Harrod's, Themsen, vaktparader, Big Ben och mycket mer. London’s calling!
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.