Urban strandkultur

Urban strandkultur

Med en spektakulär hamn, högklassiga attraktioner och ett pulserande folkliv lever Sydney mer än väl upp till förväntningarna.

Operahus och Harbour Bridge i all ära, så är det ändå vattnet som ger Sydney sin storhet. Den naturliga hamnen är kanske världens vackraste och staden upplevs allra bäst från vattnet.

Cicular Quay är hubben i sjötransportsystemet. På mornarna strömmar pendlare in med färjor från förorterna som omger hamnen. Härifrån avgår också så kallade Harbour Cruises, som är ett utmärkt sätt att få en känsla för de mindre centrala delarna av hamnen. Sätt dig på däck i solen och njut av stadsvyn, de eleganta strandvillorna och de labyrintlika vattenvägarna i Middle Harbour.

En annan intressant båtresa går till Taronga Park, "djurparken med utsikt", där inhemska djur som koalor, kängurur och vombats kan beskåda operahuset och centrumdistriktet på andra sidan vattnet, alltmedan besökarna beskådar dem.

Väl tillbaka i Circular Quay är det en kort promenad till Macquarie Street, där man finner den kanske främsta kolonialarkitekturen i stan. Flera av byggnaderna är ritade av straffången Francis Greenway, en originell arkitekt som var förvisad från England och dömd till 14 års fängelse.

Går man istället i andra riktningen hamnar man i the Rocks - den första platsen i Australien som bosattes av europeer. Här är det trevligt att planlöst vandra omkring bland historiska byggnader och smala bakgator. Promenera även upp till Sydney Observatory, ovanför Observatory Park, varifrån man har en fantastisk utsikt över staden.

För den äventyrslystne finns det möjlighet att komma ännu högre upp. Sedan ett par år kan man bestiga en av stadens ikoner, Sydney Harbour Bridge, som sammanlänkar de centrala södra delarna med de norra förorterna. Utsikten på toppen är minst sagt hisnande och sträcker sig från Stilla Havet i öst ända till Blue Mountains i väst.

Klättringen av Harbour Bridge, eller "The Coathanger" som den kallas i folkmun, tar cirka tre timmar och är något som de flesta bör klara av. Vår guide hävdar till och med att han har bestigit bron tillsammans med en hundra år gammal man!

Efter klättringstrapatsen besöker vi Lord Nelson, som är Sydneys äldsta pub. Så tidigt som 1836 uppfördes den av i hörnan av Kent och Argyle Street. Nuförtiden har Lord Nelson ett eget "boutique-bryggeri" och besökarna kan släcka törsten med en Nelson's Blood, Old Admiral eller en Quayle Ale (efter den amerikanske vice-presidenten som sänkte en när han var på besök 1989).

Och så var det då operahuset - Sydneys stolthet och kronan på verket. Byggnationen inleddes 1959 efter att den danske arkitekten Joern Utzon hade vunnit en internationell designtävling med sitt förslag som var inspirerat av palmblad. Projektet omgavs dock av stora problem och Utzon åkte hem 1966 i protest mot politiska påtryckningar. En grupp australiska arkitekter avslutade inredningen, och den slutgiltiga notan som var nästan 15 gånger större än vad man hade räknat med finansierades av staten genom ett antal lotterier. 1973 stod operahuset slutligen färdigt och det är idag en världens mest berömda byggnader.

Öster om operahuset ligger Royal Botanical Gardens, stadens promenad-, jogging- och picknickområde. Parken uppfördes 1816 och huserar växtliv från hela södra Stilla Havsregionen. Från Mrs. Macquarie's Point har man dessutom en strålande utsikt mot operan och Harbour Bridge.

Sydneys kanske charmigaste stadsdel är Paddington. Området var tidigare slum, men genomgick under 1960-talet en ordentlig upprustning. Idag är de viktorianska terrasshusen med järnsmidda balkonger eftertraktade och dyra bostäder, och Paddington har till och med förklarats som byggnadshistoriskt minnesmärke.

På kvällen beger vi oss till Oxford Street där många av Sydneys främsta nattklubbar finns. På den nedre delen av gatan märks det att vi befinner oss i en gaymetropol, med en mängd tillhåll för stadens många homosexuella. Längre upp är det mer mainstream, med en mix av pubar och trendiga inrättningar för innefolket.

En vistelse i Sydney är inte komplett utan en dag på Bondi Beach. Denna världsberömda strand är kanske inte den mest pittoreska, men hur många storstäder kan skryta med en vit surf- och strandremsa en kort bilresa från centrum? Strandpromenaden Campbell Parade är kantad av kaféer, restauranger och butiker, och i vattnet trängs surfare och kroppsbyggare med barnfamiljer och japanska turister.

En dag på Bondi avslutas lämpligen på restaurangen vid Icebergs Pavilion - Sydneys bästa italienskinspirerade fiskrestaurang. Här sker ett märkligt möte mellan urban snobbighet och sand-mellan-tårna-kultur. En utmärkt representant för Sydney som helhet med andra ord.

Text: David Hedengren

Fler reportage

Hotell i Sydney

Fotoreportage:
Sydney

Sydney

Sydney är ett märkligt möte mellan urban snobbighet och sand-mellan-tårna-kultur.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.