Jorden runt på skidor

Jorden runt på skidor

De nordiska fjällen i all ära. Men sanningen är väl dock att de inte riktigt kan mäta sig med sina främsta internationella motsvarigheter. För visst är det något alldeles speciellt med Alpernas till synes oändliga bergsmassiv eller meterhög pudersnö i Klippiga Bergen. Vi ger dig tips på några av skidvärldens absoluta tungviktare.

Whistler, Kanada

Här får du utan tvekan Nordamerikas bästa skidåkning och den högsta fallhöjden. Whistlers charmiga by har dessutom allt det där lilla extra som förgyller skidsemestern; caféer, internationella butiker samt ett hundratal restauranger som serverar mat från alla världens hörn. Det är med andra ord ingen tillfällighet att Whistler år efter år rankas som en av världens bästa skidorter. Vill du bo storslaget mellan åken rekommenderas Chateau Whistler Resort, ett imponerande slottshotell som bland annat inhyser en omtalad spa-anläggning.

Zermatt, Schweiz

Trots att grannen Gstaad är en av de mest omsusade skidorterna med sina tre femstjärniga hotell, och klassiska St Moritz är mer populärt, har Zermatt enligt många den bästa skidåkningen i Schweiz. Zermatt är vackert beläget vid Matterhorns fot och erbjuder 245 kilometer pister samt Alpernas längsta skidsäsong. Detta är en anmärkningsvärt fridfull plats; nere i byn är till och med bilar förbjudna. Zermatt har världens näst högsta fallhöjd som kan nås med lift. Tack vara den höga höjden snöar det dessutom både ofta och mycket.

Portillo, Chile

Är du en av dessa entusiaster som verkligen längtar efter att dra på dig pjäxorna när du ligger på stranden en varm sommardag? Då ska du bege dig till den södra hemisfären, närmare bestämt till Portillo i Chile. Denna sydamerikanska pärla är vackert belägen i hjärtat av södra Anderna, bara 4 mil från det 7.762 meter höga berget Aconcagua. Här är snöförhållandena som bäst mellan juni och oktober. Skidåkningen håller hög klass, omgivningarna likaså. Det är en svårslagen upplevelse att glida ner för berget med de värmande solstrålarna i ansikten och den glittrande sjön långt där nedanför, samtidigt som de väldiga kondorerna majestätiskt seglar mellan Andernas toppar

Text: Redaktionen
Foto: Toni Mohr & Fairmont Hotels

Fler reportage

Fotoreportage:
Iqualit

Iqualit

Ett besök i inuiternas land.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.