Stenålderns Michelangelo

I Lascaux-grottan i sydvästra Frankrike finns några av de mest magnifika exemplen på stenålderns grottmålningar. Att de upptäcktes kan vi tacka en liten hund för.

Solen skiner från en klarblå himmel, men i det ljusgröna dunklet under trädens täta lövverk är det svalt. Femtonåringarna Marcel Ravidat, Georges Agnel, Simon Coencas och Jacques Marsal är ute på promenad och har kommit några kilometer från hemstaden Montignac i Dordogne i sydvästra Frankrike och befinner sig nu i närheten av byn Lascaux.

Plötsligt rusar Marcels terrier Robot iväg efter en kanin. Pojkarna skrattar åt hans glada skutt och livliga skall när han sätter iväg. Så blir det tyst. Konfunderade börjar pojkarna leta. Marcel hör ett gnyende från en skreva i marken. Uppenbarligen har Robot ramlat ner och kan inte ta sig upp själv.

Arkeologisk sensation

Marcel måste krypa ner för att hämta upp hunden. Det är djupare än han tror, och han måste hissa sig ner med ett rep. När han landar efter en kort luftfärd förstår han att detta inte är en liten skreva utan en större grotta. Han tänder sin ficklampa. Det han får se är en världssensation.

I ficklampans lilla ljuskägla ser han med stigande förundran målningar av hästar, hjortar, bisonoxar och - inte minst - jättetjurar. Färgerna är synnerligen välbevarade och friska i rött, gult, svart och vitt och målningarna har en livlig realism och kraftig uttrycksfullhet i rörelserna.

Marcel förstår att detta måste vara något unikt. Han tar med sig Robot upp igen och några dagar senare återvänder pojkarna med sin skollärare León Laval. Denne i sin tur kontaktar tidens store franske arkeolog, "påven" av förhistorien, abbé Breuil. Denne blir hänryckt över fyndet och utnämner genast Lascaux-grottan till "stenålderns Sixtinska kapell".

Målningarna i Lascaux-grottan är ungefär 20 0000 år gamla, från slutet av den senaste istiden. Grottan ligger i dalgången kring floden Vézère, och här finns flera andra kända fyndorter från äldre stenåldern, bland annat Cro Magnon, där man hittade lämningar av de första kända representanterna för vår egen art, Homo sapiens sapiens. Områdets kalkstensgrottor har varit en bra miljö för dessa minnen från stenåldern, och det finns välbevarade målningar från så långt tillbaka som 30 000 f. Kr, men få kan mäta sig med storslagenheten i Lascaux-grottan.

Användes som kultplats

Huvuddelen av grottan, den så kallade Tjursalen, är 30 meter lång, 10 meter bred och 7 meter hög. Det finns också ett par sidoarmar till huvudgrottan, också de dekorerade med djurmålningar. Inga kulturlager finns, så Lascaux-grottan har aldrig använts som boplats. Det rör sig om en helgedom eller kultplats, som ger en fascinerande inblick i istidsmänniskornas värld.

De färger som användes var mineraler och jordfärger - och träkol, vilket är tur, för kolet kan lätt dateras med kol 14-metoden. Av lämningar på andra platser vet vi att det huvudsakliga villebrådet var renen, medan större delen av målningarna i Lascaux-grottan visar tjurar och hästar. Var det jägarnas önskedjur som avbildades? Ännu mer förbryllande är de geometriska mönster som finns överallt: linjer, rektanglar, cirklar. Är det symboler? Gåtfulla meddelanden? Eller är det helt enkelt konstnärernas signaturer?

De som gjorde målningarna var högtstående konstnärer, ytterst formmedvetna. De flesta målningarna är fristående, men det finns också exempel på vad som kan tolkas som dramatiska scener, kanske en gestaltning av händelser under en jakt.

En del målarredskap och oljelampor i sandsten var kvarlämnade. Det finns också spår efter ställningar som använts för att nå upp till taket - så liknelsen med Sixtinska kapellet, där Michelangelo låg på en ställning och målade i taket, äger sin riktighet på mer än det konstnärliga planet.

Sensationen med målningarna i Lascaux-grottan drog självfallet mängder av besökare. Grottan som varit stängd i 20 000 år öppnades plötsligt och in vällde frisk luft och - kanske ännu värre – utandningsluft från tusentals ivriga turister. 1955 upptäckte Marcel Ravidat - som nu arbetade i grottan - de första tecknen på mögel. Detta hotade att inom kort täcka hela grottan. Ventilationssystem installerades, men situationen blev bara värre. 1963 försökte man behandla grottan med antibiotika, men det visade sig att till möglet hade nu sällat sig saltkristaller, som uppkommit på grund av ökad temperatur och fuktighet och som nu hotade att bryta ner målningarna. Grottan fick omgående stängas för allmänheten och en långvarig och kostsam restaurering tog vid.

Byggde exakt kopia

Myndigheterna i Montignac ville självfallet inte avstå från Lascaux-grottans turistintäkter. I en betongbunker bredvid den riktiga grottan byggdes Lascaux II, en exakt kopia av ursprungsgrottan. Genom ett minutiöst arbete, bland annat med hjälp av stereokameror, har Lascaux-grottans minsta ojämnhet kopierats, liksom varje detalj i målningarna. Temperaturen är ca 12 grader, som i den riktiga grottan, men ventilationen är bättre.

Originalen kan numera studeras bara av forskare, men i Lascaux II får besökaren en god bild av denna magnifika konstsamling från stenåldern. Några kilometer bort har Le Thot byggts, en sorts stenålders-Skansen med levande djur och framför allt en utmärkt utställning om Lascaux-målningarna och stenåldersmänniskornas liv.

Väl ute ur Lascaux-grottan möter en magnifik utsikt över Vézère-dalen. Floden är inte stor, men uppenbarligen har den spelat en stor roll i mänsklighetens historia. Trakten är idag en av de bördigaste i Frankrike och det är lätt att föreställa sig den enorma rikedom i form av djurhjordar och andra villebråd som mötte den tidens jägare.

I detta landskap levde människorna som lämnat dessa gåtfulla och fantastiska målningar efter sig. Exakt vad de betyder kanske vi aldrig får veta. Men den formmedvetenhet och den djupa känsla för naturen de visar gör att det inte känns som om det är länge sedan de gjordes. Och det är det väl egentligen inte heller. De kvarglömda arbetsredskapen och oljelamporna som slutade brinna för 20 000 år sedan vittnar om att vi alla, då som nu, medverkar i en ständigt pågående process - mänsklighetens historia.

Text: Per Axel Nordfeldt

Fler reportage

Fotoreportage:
Paris

Paris

Följ med på en resa bland storslagna monument, vackra parker och charmfulla caféer i ljusets stad.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.