Paradisön som kunde varit svensk

Paradisön som kunde varit svensk

Paradisön som kunde tillhört Sverige. Ja, det är faktiskt sant. Vackert belägen i den västindiska arkipelagen ligger den gamla svenskkolonin Guadeloupe.

Låt oss börja med historien. Jean Baptiste Bernadotte var en av Napoleons främsta män. Samtidigt var Sverige i behov av en ny kung. Sagt och gjort. Den skicklige militären lockades hit och utsågs till kung under namnet Karl XIV Johan.

Den nye kungen förlorade sedermera stora jordegendomar i Frankrike eftersom han tvingades delta i kriget mot Napoleon. Som tröst fick han ön Guadeloupe i present av Storbritannien. Vid Parisfreden 1814 återgick dock den lilla västindiska ön till Frankrike i utbyte mot 24 miljoner guldfranc.

Numera är Guadeloupe en fridfull plats där inramningen utgörs av vajande palmer, romdrinkar och oförglömliga naturupplevelser. Ön, som är ungefär lika stor som Öland, består egentligen av två öar, Basse-Terre och Grande-Terre, som förenas av ett smalt sund.

Är man ute efter sol och bad är det den östra delen som gäller. Där finns fina stränder och ett bra utbud av hotell. Populärast är orten Gosier. Väsentligt bättre stränder hittar man dock i Sante-Anne, Sant Francois och Moule. Passa även på att besöka den genuina fiskebyn Port-Louis där zouk-musiken flödar från den lokala baren.

Den västra delen, Basse-Terre, erbjuder en dramatisk natur. Landskapet är kuperat och det finns en underbar nationalpark som närmast för tankarna till en mindre regnskog. Dessutom finns en aktiv vulkan, La Soufriére, som man kan bestiga, samt östra Karibiens högsta vattenfall.

De flesta turisterna kommer från Frankrike. Och det är givetvis helt i sin ordning med tanke på att ön är fransk. De flesta öborna föredrar dock att prata kreol, men även engelska går bra - i alla fall på turistorterna.

Den franska närvaron visar sig på flera sätt, inte minst när det gäller den rikliga konsumtionen av champagne. Annars är det förstås främst rom som serveras i dricksglasen. Vanligtvis blandas rommen med fruktjuice, så kallad Planteur.

Hur tar man sig då enklast till Guadeloupe?

Ja, vi rekommenderar att först bege sig till Paris. Därifrån flyger man direkt med Air France. En resa på drygt åtta timmar. Men det är det sannerligen värt!

Text: David Hedengren

Fler reportage

Fotoreportage:
Paris

Paris

Följ med på en resa bland storslagna monument, vackra parker och charmfulla caféer i ljusets stad.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.