San Francisco

San Francisco

Trots det relativt svala klimatet är San Francisco en fantastisk semesterstad. Atmosfären är avspänd och vänlig; bebyggelsen vacker och ofta småstadsinspirerad.

Presidio heter ett fridfullt område i San Franciscos ytterkanter. En gång var det en militäranläggning; nu bor det mest unga, förmögna dataentreprenörer i de stora husen uppe bland kullarna. Utsikten är betagande: Golden Gate-bron, San Francisco-bukten med den gamla fängelseön Alcatraz, och så själva staden, som lyser magiskt vit i solljuset. Annorlunda är det på morgonen; då ligger staden och bukten inbäddad i ett tjockt dis. Luften är kylslagen och fuktig.

Till San Francisco åker man inte för att sola och bada. Kalla havsströmmar från Alaska gör att vattentemperaturen är låg året runt. Och även mitt i sommaren är det ofta svalt i luften. Det finns dock en fin sandstrand - Ocean Beach. En bit söder om stranden, förbi den zoologiska trädgården, ligger Fort Funstone. Där samlas de verkliga flygentusiasterna. De trär bokstavligen på sig sina konstgjorda vingar, sedan springer de på en ramp och kastar sig ut över den branta kanten. Likt fåglar svävar de fram och åter mot solnedgången.

Golden Gate

Trots det relativt svala klimatet är San Francisco en fantastisk semesterstad. Den avspända, nästan småstadsliknande atmosfären, gör att man som europé känner sig hemma på en gång. De boende är också måna om att betona sin särart. Man vill för allt i världen inte förknippas med det Kalifornien som har Los Angeles som centrum. Och visst är skillnaderna enorma. I Los Angeles är det bullrigt och stökigt; det väldiga stadslandskapet breder ut sig mil efter mil och sexfiliga motorvägar skär genom bebyggelsen. I San Francisco är det istället smågatorna, de viktorianska husen och spårvagnarna som hamnar i blickpunkten. Vilket inte betyder att det saknas skyskrapor. Kommer man farande med bil över Bay Bridge påminner siluetten om vilken annan amerikansk storstad som helst. Med en betydande skillnad; San Franciscos skyskrapor är förhållandevis få och ligger koncentrerade inom ett begränsat område. Dessutom är de riktigt eleganta. Vackrast är Transamerica Pyramid; en vit, pyramidliknande byggnad på närmare 50 våningar. På toppen sitter en 65 meter lång ihålig spira som är upplyst inifrån på natten. En annan arkitektonisk höjdpunkt är den nära 3 kilometer långa Golden Gate-bron. Året runt är 40 man sysselsatta med att måla den berömda hängbron; totalt gör man av med 23 000 liter färg per år. Ta gärna en promenad på bron; tänk bara på att den svajar fram och tillbaka i vinden.

Pacific Heights

På helgerna är det full aktivitet redan tidigt på morgonen vid San Franciscos småbåtshamn. När man promenerar bort mot populära Fishermans Wharf, där sjölejonen trängs vid bryggorna, möter man hundratalas joggare. Stilarna är minst sagt personliga; de flesta springer långsamt, nästan eftertänksamt, och alla tycks de lyssna på musik i sina freestyles. De riktiga entusiasterna har specialgjorda barnvagnar som de tar med sig på joggingturen. Efter motionsrundan slår man sig lämpligen ner vid något café. Beställ in juice och en skål med färsk frukt. Njut! Avsluta morgonen med en promenad i Marina-distriktet och vidare bort till Pacific Heights. De eleganta husen har utsmyckningar som närmast för tankarna till italienska renässanspalats i miniformat. Stilfullt är det hur som helst. De karakteristiska viktorianska husen hittar man i Haight-Ashbury, centrum för flower power-rörelsen på 60-talet. Även om den burgna medelklassen håller på att ta över husen lever fortfarande rester av det gamla kvar. I de små butikerna hittar man allt från handgjorda sandaler till psykedelisk konst och ekologiskt odlad mat.

Chinatown

San Francisco är utsikternas stad. Gatorna klättrar upp och ner för de branta kullarna; vissa är 250-300 meter höga. Vid Russian Hill har Filbert Street en lutning på 31,5 procent. Alldeles intill kan man åka bilslalom mellan husen på Lombard Street - "världens krokigaste gata", som den också brukar kallas. Som besökare förväntas du givetvis även ta en tur med de kabeldrivna spårvagnarna. Hastigheten är inte mer än 15 kilometer i timmen, men känslan är ändå smått hisnande. Där nedanför breder havet ut sig, man ser broar och öar samt den mytosmpunna fängelseön Alcatraz. Till Alcatraz fördes en gång USA:s mest hårdhudade brottslingar. Läget var förstås idealiskt med tanke på det iskalla vattnet, strömmarna och hajarna. Men det var dyrt, och dåvarande justitieministern Robert Kennedy lät stänga fängelset 1963. Nu kan man ta båt ut från Fishermans Wharf, gå med på en guidad tur och bland annat beskåda Al Capones gamla cell. Missa inte heller Chinatown. Med sina 24 kvarter lär det vara det största kinesiska bostadsområdet utanför Asien. Mängder med små affärer, restauranger och tehus ligger längs de trånga gatorna. Alla skyltar är på kinesiska och kommersen är högljudd. En upplevelse! För den shoppingsugne är det Union Square som gäller. Här finns allade klassiska butikerna: Tiffany's, Saks, Macy's, Cartier och Gucci, men också modernare giganter som Nike Town och Virgin Megastore.

Napa Valley

Efter några dagars rundvandring i San Francisco är det skönt att ge sig ut på vägarna. Hyr en bil i ett par dagar; det finns mycket att upptäcka utan att man behöver åka speciellt långt. Norr om Golden Gate-bron ligger till exempel Sausalito och Tiburon. Sausalito för närmast tankarna till Medelhavet. Eleganta båtar – de flesta i kolossalformat - ligger tätt vid kajerna. Och längs gatorna trängs chica botiquer med konstgallerier, caféer och restauranger. Tiburon är väsentligt lugnare. En liten trivsam ort där många av husen är byggda på höga pålar invid havet. På uppfarterna står lyxbilarna på rad. Från färjeläget har man en härlig utsikt bort mot San Francisco. Fortsätter man ytterligare några mil norrut, förbi de spännande stränderna vid Drakes Bay, når man så småningom Point Rey. Hit kommer många turister för att njuta av den vilda naturen och titta på valar, främst under perioden december till april. Det populäraste utflyktsmålet är ändå Napa Valley. Tankarna går osökt till Spanien när man passerar de böljande kullarna med sina vinodlingar och eukalyptusdungar. Det var faktiskt spanska munkar som började odla druvor i dessa trakter eftersom de behövde vin till nattvarden. Vingårdarna ligger tätt och de flesta har guidade visningar med vinprovning och besök i de väldiga källarvalven där ektunnorna förvaras. En av de mest populära vingårdarna är Beringer. Vill man efter denna uppvärmning vara med om något mer spektakulärt är det bara att återvända till San Francisco och sedan ta den slingriga och natursköna kustvägen ner till Los Angeles. Men det är en helt annan historia.

Text: Uriel Hedengren
Foto: San Francisco Convention & Visitors Bureau

Fler reportage

Fotoreportage:
Arizona

Arizona

Comboys, indianer, öken och så förstås Grand Canyon.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.