Kinesiska nyåret

Kinesiska nyåret

Nya kläder och skor, nystädat hemma och en återföreningsmiddag för familjen. I februari börjar det kinesiska nyåret - en färgsprakande fest och en av de viktigaste asiatiska högtiderna.

Världen över firar kineser in det nya året med en jättefest och med hjälp av dekorationer i de lyckobringande färgerna guld och rött. Dans, parader, mycket mat och fyrverkerier är annat som hör till det nya året. Men högtiden, som även kallas "Drottningen av allt nyårsfirande", är också betydelsefull eftersom döda förfäder och andar hedras.

I de kinesiska hemmen används tiden före nyårshelgen till städning. Att städa golven och tvätta fönstren, att måla dörrar och väggar är viktiga ritualer i de kinesiska hemmen. Rengörandet betyder helt enkelt att man skurar bort allt som varit dåligt under det gångna året. Här hjälper även barnen till. Om de uppför sig väl kan de räkna med fler belöningar under nyårshögtiden, vilket i klartext betyder mer pengar i de små röda kuvert som delas ut på nyårsafton.

Att den röda färgen återkommer är inte konstigt. För kineserna innebär rött förutom lycka även tur, skydd och liv.

På gatorna försöker högljudda drak- och lejondansare att skrämma iväg alla onda andar. Stannar dansarna till framför en butik eller ett bostadshus - så mycket bättre. Det ger nämligen god lycka till de människor som bor eller arbetar där.

Tiden före nyårshelgen används också till att förbereda "årsbakelserna". Det är en speciell slags klibbiga, söta kakor som bland annat symboliserar befordringar under det kommande året. Tanken är att gudarna ska vara upptagna med att äta dem och inte ha tid att rapportera dåliga saker till himlen.

Utöver årsbakelsen finns det andra slags bakelser som dels är en symbol för välgång i familjen, dels är en offergåva till både förfäder och gudar.

Pengar spelar en stor roll för firandet av det kinesiska nyåret. Att börja det kommande året skuldfri är också mycket viktigt. Alla försöker att betala tillbaka sina gamla skulder. Och så går människor till banken för att hämta ut pengar till inköp av mat, nya, vackra dekorationer, och till de nya kläder som de ska ha på sig på nyårsdagen.

Men banken fyller även en annan, viktig uppgift. De sedlar som ska läggas i de röda kuverten ska av tradition vara så rena och fräscha som möjligt.

Om nyårsafton i första hand ägnas familjen, är nyårsdagen den stora dagen bege sig ut och offra till gudarna och förfäderna. När det är klart är det dags att träffa släktingar och vänner. Det är också nu alla nya kläder används för första gången.

Nyårsmåltiden har en betydelsefull roll och ett mycket stort symboliskt värde. Så även antalet maträtter. Ofta består middagen av tio olika rätter. De flesta strävar efter att ha ett jämt antal maträtter på bordet eftersom jämna tal anses föra mer tur med sig än ojämna.

Vad man äter spelar förstås också stor roll. Att äta en speciell slags rå fisksallad innebär till exempel ett långt liv och extra rikedom.

Det är inte bara vi som vakar in det nya året. Kineserna gör precis som vi, med den skillnaden att de kallar det för att "behålla åldern". På nyårsnatten uppmanar föräldrarna till exempel barnen att vara uppe så länge de vill. Är de vakna tills det nya året kommer påstås det att de kommer att leva längre.

Koong Hay Fat Choii! ("Gratulationer och bli framgångsrik!")

Text: Atti Soenarso
Foto: Hong Kong Tourism Board

Fler reportage

Fotoreportage:
The Pen

The Pen

Mästerfotografen Annie Leibovitz fick i uppdrag att fånga känslan på klassiska Peninsula Hotel.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.