Kontrasternas Hongkong

Kontrasternas Hongkong

Hongkong är alltjämt Asiens givna metropol. På världens mest tätbefolkade ö finns förstås de vibrerande affärs- och nöjesdistrikten, fyllda till bredden med moderna skrytbyggen. Men den forna brittiska kronkolonin har mycket mer än så att erbjuda. Här finns stora grönområden med subtropisk regnskog, bedårande bergsparker och öppna landskap.

I Hongkong går det fort. Hos finansbolagen skickas miljarder dollar fram och tillbaka varje minut. På de stora marknaderna och shoppingstråken känns det som en livlig festival året om. Och så alla skyskrapor, som ständigt tycks öka i antal.

Men Hongkong är inte bara pengar, kallt stål, höga hus, shoppinggator och pulserande nöjesliv. Det finns också ett överflöd av oerhört vackra grönområden. Faktum är att 40 procent av Hongkongs totala yta på cirka 1.100 kvadratkilometer består av nationalparker.

Kontrasterna är slående. Den södra sidan av Hong Kong Island består av grönskande parker, fiskebyar, små marknader och härliga stränder. En helt annan miljö och livsstil än norra delens betongdjungler.

Och detta är just vad som gör staden till ett så attraktivt resmål; kombinationen av storstad och vackra omgivningar. Det är en oerhörd förmån att ha natur inpå knutarna när man tröttnat på kosmopolitiska barer, folkträngsel och enorma shoppingcenter.

Shoppingen ja. Enligt många den bästa i världen. Du ska absolut be hotellets concierge sammankoppla dig med en av de många utmärkta skräddarna. Kläder och annat från de internationella designhusen finner man till exempel på Lane Crawford, som ungefär motsvarar Londons Harrod's. Företaget finns numera på fyra platser i Hongkong.

Hollywood Road är omtalad för sina antikviteter. Ett varningens finger höjs dock om du planerar att köpa dyrbarare föremål. Det sägs nämligen förekomma förfalskningar, som är så välgjorda att inte ens en expert märker det. Äkthetskontroll kan bland annat ordnas genom en filial som Oxford University har i staden. På Queen's Road tillverkar hantverkare möbler enligt dina instruktioner. Presenter av alla de slag hittar man på Stanley Market.

Från Victoria Peak är utsikten över staden minst sagt hänförande. Panoramat med ljuset, havet och båtarna är en unik upplevelse. Nästan lika imponerande är det futuristiska Peak Tower, som är en kombinerad utsiktsplats, matinrättning och nöjescenter. Upp tar man sig antingen med den så kallade Peak tram (som vissa tycker är obehaglig, men som har hundra olycksfria år på nacken!), eller helt enkelt genom en rask promenad på ungefär en timme. Men det är det värt!

Det finns flera intressanta museer i staden. I Hong Kong Cultural Center ligger bland annat Museum of Art, som har stadens största samling av kinesisk konst. Hong Kong Space Museum är en mer lättsam inrättning, särskilt lämpad för dig som har barnen med. Dessutom rekommenderas Wong Tai Sin, stadens mest välbesökta och dynamiska tempel. Här samsas de tre ledande religionerna Buddism, Taoism och Konfucianism under ett och samma tak.

Och så är det överlag i Hongkong. En mångkulturell kokande gryta som fullkomligt sprudlar av liv. Här möts traditioner och framtidstro, öst och väst - och inte minst storstadsliv och en fantastisk natur.

Text: David Hedengren
Foto: Hong Kong Tourism Board

Fler reportage

Fotoreportage:
Hongkong

Hongkong

En fascinerande smältdegel där gammalt möter nytt och öst möter väst.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.