The Tea Center of Stockholm

The Tea Center of Stockholm

När man passerar genom dörröppningen och lämnar gatulivet bakom sig är det som att träda in i en annan värld. Först doften av blommor och exotiska frukter. Sedan ett fridfullt sken som sprids från diskreta lampor och stearinljus. Och så till sist synupplevelsen; alla dessa tekannor, burkar och koppar som trängs i små pittoreska skåp längs väggarna. Det handlar om en totalupplevelse i ordets verkliga bemärkelse.

Trots att Södermalm är Stockholms största stadsdel lever mycket av småstadscharmen kvar. Det känns inte minst när man vandrar på Mariabergets kullerstensgator mellan de röda trähusen. Promenaden kan med fördel börja på den del av Hornsgatan som kallas för puckeln, bara ett stenkast från Maria kyrka där den store visdiktaren Evert Taube ligger begravd.

På Hornsgatan 46, inträngd bland gallerier och allsköns småbutiker, ligger "The Tea Center of Stockholm". Det är en minst sagt annorlunda affär som nått berömmelse bland tekännare långt utanför Sveriges gränser tack vare ägaren Vernon Mauris kunniga ledning.

- Jag kan inget annat än te, säger han med bestämdhet.

En sanning med modifikation, minst sagt. Vernon Mauris må vara en av landets främsta tespecialister, men han är också en driven och framgångsrik affärsman. Annars säljer man knappast hundratals ton te om året till kunder som Martin Olsson, Arvid Nordquist H.A.B. och McDonalds.

Till Sverige kom han från Sri Lanka för drygt 30 år sedan. Yrkeskarriären började som inköpare av te på en stor affärskedja. Men i mitten av 1970-talet bestämde han sig för att starta eget. De olika verksamheterna, såväl grossiströrelsen som butiken på Hornsgatan, sköts inom ramen för bolaget East West Company Scandinavia AB.

- Jag bevakar auktioner världen över, köper in, blandar och packar te från länder som Sri Lanka, Kina, Japan och Indonesien. Bland mina kunder återfinns grossister, specialaffärer, hotell och restauranger. Jag fungerar väl ungefär som en mäklare, säger han.

Men mer än så. Vernon Mauris egen berömda Söderblandning har blivit en internationell succé, inte minst i Japan. I Tokyo hittar man den härligt doftande blandningen på ett tjugotal restauranger.

- De tar nästan 50 kronor koppen. Japanerna dricker det ungefär som varm Coca Cola. Totalt exporterar jag nästan fyra ton om året till Japan, konstaterar han.

I ett litet rum bakom butikslokalen har Setsuko Adolfsson - bördig från Japan - ställt upp ett tjugotal koppar med nybryggt te av alla de slag. Vernon Mauris tar en silversked och börjar provsmaka. Han suger in vätskan snabbt och ljudligt för att den ska spridas till smaklökarna och spottar sedan ut. "Fantastiskt", utropar han med jämna mellanrum. Det hela påminner mest om vinprovning.

Kopplingen till vin är också något som Vernon Mauris gärna betonar. De ljusa tesorterna påminner om vita viner, påstår han, de mörkare om röda. Smaken varierar, från krabba till spenat - ofta en smula beskt för en lekman som är van vid både socker och mjölk. Det sägs för övrigt att engelsmännen började använda mjölk av praktiska skäl eftersom porslinet inte klarade det heta vattnet.

Nu handlar det inte om vilka tesorter som helst som säljs i butiken på Hornsgatspuckeln utan om de mest exklusiva. I vissa fall får man vara beredd att betala upp emot ett par hundra kronor hektot.

- The cream of tea, som Vernon Mauris själv uttrycker saken.

Så behandlar han också sina tesorter som rariteter. Han känner på bladen mellan fingrarna, luktar och avsmakar med stor vällust. Här säljs bara sådant som nästan ingen annan butik i Sverige tillhandahåller.

- De flesta som kommer hit vet vad de vill ha. En del är visserligen mest nyfikna och vill se vad jag kan erbjuda, men jag har också riktiga konnässörer från olika delar av världen. På så sätt får jag direkt respons från mina kunder.

På framtiden ser Vernon Mauris positivt. Och varför inte, redan för 4.000 år sedan började kineserna dricka te! Dessutom ökar intresset successivt; det har till och med blivit lite trendigt med en kopp te på eftermiddagen. Det finns även tecken på att te - främst det gröna - har en rad positiva medicinska effekter. Det gäller till exempel högt blodtryck och krånglande mage.

- En annan fördel är att te är så pass prisvärt. Ett kilo ger 500 koppar mot bara 100 för motsvarande mängd kaffe, påpekar Vernon Mauris.

Sedan bär det av ut i butiken. Med van hand plockar han ner de stora plåtburkarna från hyllorna och väger upp de kvantiteter som kunderna vill ha. Totalt finns det närmare 300 sorter att välja mellan, till exempel klassiker som Darjeeling från Himalayas sluttningar och Lover´s Leap från Sri Lanka. Men mest av allt frågar man ändå efter Söderblandningen.

- Det skulle inte vara några som helst problem att sälja tre gånger så mycket av Söderblandningen. Men jag har inga sådana ambitioner. För mig är kvalitet intressantare än kvantitet, säger Vernon Mauris och inleder därefter en initierad diskussion med en kund om det gröna teets fördelar.

Text: Uriel Hedengren
Foto: Göran Uhlin

Fler reportage

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.