På upptäcksfärd i Jordanien

På upptäcksfärd i Jordanien

Med utgångspunkt i huvudstaden Amman väntar en spännande upptäcktsfärd genom Jordaniens dramatiska landskap. En fascinerande kombination av kultur, bad och annorlunda naturupplevelser.

Vi färdas i taxi genom Ammans trånga gator. Kommersen pågår för fullt. Försäljare ropar ut sina erbjudanden - det ena mer fördelaktigt än det andra - och bilisterna använder tutan lika ofta som bromsen. Det är rörigt, bullrigt och doftrikt. Efter en kraftig stigning och snäva kurvor, når vi slutligen vårt mål, Citadellet på närmare tusen meters höjd. Här finns minnen från flera betydande kulturer. Alla har de använt platsen för att befästa sin storhet genom att bygga tempel och palats. Numera pågår utgrävningar för att både dokumentera och återskapa dessa ovärderliga minnesmärken.

Utsikten är imponerande. Under oss breder Jordaniens huvudstad ut sig. Tätt liggande hus klättrar upp på de mjukt formade kullar som omger staden - totalt sju enligt sägnen, precis som i Rom, men i verkligheten många fler. De flesta hus är byggda i den karakteristiska ljusa kalksten som är så vanlig i den här delen av världen. Det är som att blicka ut över en väldig tavla som skiftar i beige, ockra och vitt. Därav namnet "den vita staden". Mitt i blickfånget nere i stadens myller ligger den romerska teatern. Den uppfördes under kejsar Antonius Pius tid, drygt hundra år efter Kristi födelse. På kvällen lyser starka strålkastare upp den vackra anläggningen med plats för drygt 5 000 åskådare.

Det antika inslaget gör sig även påmint uppe på Citadellet. Mot den blå himlen reser sig mäktiga kolonner, en gång tillhörande det mytomspunna Herkulestemplet. Utanför templet, som uppfördes av kejsar Marcus Aurelius och tog sextio år att bygga, stod en nio meter hög Herkulesstaty. Statyns fingrar sitter numera på trappan till Ammans arkeologiska museum. Invid en väldig vattenreservoar står en uråldrig olivpress och resterna av en stenugn. Här möter vi också en spansk arkeolog. Ur fickan plockar han upp ett romerskt mynt.

- Jag hittade det igår. Det här är himmelriket för en arkeolog, säger han leende och torkar svetten ur pannan.

Amman är en av de äldsta platser i världen som varit kontinuerligt bebyggd. Men samtidigt är det en modern stad eftersom den expanderat så snabbt under de senaste decennierna. Inget tyder heller på att tillväxttakten ska avta. Överallt ser man nya byggnader skjuta upp i höjden, inte minst hotell. Turismen ger redan idag Jordanien stora inkomster.

Annat var det i början av 1920-talet. Då fanns här bara en liten tröstlös by med några tusen invånare. Vid Jordaniens självständighet 1946 hade siffran stigit till 25 000. Idag har man just passerat 1,5 miljoner - detta i ett land med totalt 4,5 miljoner invånare. Orsaken till den snabba befolkningsökningen är främst en omfattande palestinsk invandring till följd av de krig som har drabbat regionen.

Många av invandrarna har tagit med sig imponerande förmögenheter. Det märks kanske tydligast i den stadsdel som kallas Abdoun. Här står lyxbilarna, ofta tre-fyra stycken, i rad på uppfarterna till de fashionabla villorna, eller - i vissa fall - palatsen.

En kontrast till Abdouns dyrbara elegans hittar man nere i den gamla stadsdelen Downtown. I de små affärslokalerna trängs mängder med varor, mest tyger men också frukt, guld och allsköns prydnadsföremål. Utanför sitter gubbar på pinnstolar under de obligatoriska fågelburarna. Och överallt ser man bilder på kung Abdullah II.

Försäljningen pågår även på trottoaren. Vissa lägger upp sina varor på pappkartoner, andra direkt på asfalten. Fattiga kvinnor säljer enstaka cigaretter, inklusive tillgång till tändare. Men priset tar nog i alla fall den man som har ställt ut en våg på vilken man kan väga sig mot en mindre summa.

Utanför Kung Hussein-moskén - en vacker byggnad i vitt och rosa - lutar sig luggslitna män mot väggen. Traditionell arabisk musik slamrar från plåtiga högtalare och i kaféet mitt emot moskén sitter allvarstyngda gubbar och spelar backgammon och röker vattenpipa.

Vi fortsätter längs gatorna och in i små skumma gränder. I flera fönster ser vi skyltdockor som bär minst sagt utmanande underkläder. Inte så att Jordanien är en speciellt sträng muslimsk stat, men kvinnorna bär ändå traditionell klädsel ute på gatorna. Innanför de egna väggarna tycks det dock vara andra ideal som gäller.

Amman är en idealisk utgångspunkt för den som vill utforska Jordanien. Avstånden i landet är relativt korta och det finns gott om intressanta och annorlunda sevärdheter.

En av de mest kända platserna är Jerash, fem mil norr om Amman. Det anses vara en av världens bäst bevarade exempel på hur en romersk stad kunde se ut för 2 000 år sedan. Det första man möter är Hadrianus triumfbåge, därefter såväl tempel som teatrar och badhus. När man vandrar längs huvudgatan förstår man varför platsen brukar kallas Österns Pompeji.

Mest känd är dock Petra, en storslagen ruinstad som ligger dold i en rosenröd klippdal söder om Döda havet. Färden dit från Amman går längs Konungarnas väg - världens äldsta landsväg, sägs det.

Här och var invid vägen står unga män och säljer kaffe ur silverkannor. På de torra kullarna betar får, getter och åsnor med de karakteristiska svarta beduintälten som effektfull bakgrund. Vi passerar olivlundar och pinjeskogar. I diset bort mot horisonten breder ökenlandskapet ut sig likt ett ödsligt månlandskap.

Uppe på Mount Nebos topp är utsikten storslagen. Vid bra väder ser man Olivberget i Jerusalem. Det var här som Moses blickade ut över det förlovade landet efter att ha fört sitt folk genom öknen i 40 år. Enligt sägnen ligger han begravd på bergets topp.

En stund senare stannar vi till och tar ett dopp i Döda havet, 400 meter under havets yta och därmed den lägst belägna platsen på jorden. Den höga salthalten gör att det varma vattnet känns som olja. Det går inte att simma på vanligt sätt utan man lägger sig på rygg - eller snarare sätter sig ner - och flyter sedan omkring som en kork.

Längre söderut skär djupa dalgångar genom höglandet. Vid Kerak och Shobak ligger ett par väl bevarade medeltida korsriddarborgar. I Kerak finns också en livlig marknad, där beduiner säljer sina produkter - allt från fårskinn till örtmediciner och kryddor samt givetvis allehanda amuletter som ska skydda mot det onda ögat.

Sedan Petra. Vi befinner oss nu drygt tjugo mil söder om Amman mitt ibland mjukt rundade bergsformationer. Petra var en gång centrum för nabatéernas kungarike och en betydande knutpunkt för handeln mellan Arabien och Medelhavskusten. För mer än tvåtusen år sedan bodde här 20.000 personer.

Efter en dryg kilometers promenad mellan de branta bergväggarna reser sig en drygt 40 meter hög klippfasad - skattkammaren - med kolonner och utsmyckningar formade i berget. Innanför porten ligger en stor gravkammare. Här spelades slutscenen in till en av de populära filmerna om Indiana Jones.

Men det är bara början. Ska man utforska hela området behöver man ett par dagar på sig. Här finns gravkammare och tempel, till och med en romersk teater - allt uthugget direkt i berget.

Jordanien är utan tvekan ett annorlunda resmål. Här finns otroligt mycket att se och uppleva, från historiska minnesmärken och dramatiska ökenområden till den populära badorten Aqaba nere vid Röda havets stränder. Och så Amman förstås, denna orientaliska smältdegel där äventyret tar sin början.

Ahlan wa sahlan!

Mer information: Landguide till Jordanien

Text: Uriel Hedengren
Foto: Jordan Tourism Board

Fler reportage

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.