Midvintersafari på Nordkalotten

Midvintersafari på Nordkalotten

Kring polcirkeln och vidare norrut breder Nordkalotten ut sig. Det väldiga området täcker nästan en tredjedel av Norge, Sverige och Finland. Reshabar har gjort ett besök i samernas mytomspunna land.

Utifrån sjön, vid fjället Dundrets fot, drar en kall vind fram över det vintriga landskapet. Hundarna trampar ivrigt i väntan på avfärden. Vi sätter oss grensle över den stora släden och snart sliter och rycker de fjorton hundarna i linorna. Efter ett par kilometer svänger spåret av från sjön och in i skogen. Farten känns allt tydligare då träden kryper tätare inpå. Det enda som hörs är slädens kvidande och hundarnas tassar som slår mot snön.

Strax norr om Enontekiö flammar ett grönt och livligt norrsken på himlavalvet. Bilarna arbetar sig i bra fart norrut över Finnmarksvidda. Efter en halvtimmes färd ser vi renhjorden. Två skotrar kör fram och åter mellan fjällbjörkarna för att hålla djuren samlade. En av renskötarna - en äldre man med grånad och väderbiten hud - har en handrullad cigarett i mungipan. Så tar han plötsligt ut den glödande fimpen och stoppar den i en tändsticksask. "Ha de inte börjat brinna under de senaste sextio åren, så varför skulle det göra det nu?" säger han på nordnorska när vi förvånat betraktar hans göranden.

Färden går vidare mot Násti. På samiska betyder det stjärna, men i Kautokeino är det en pub. Lokalen är rökig då vi kliver in strax efter halv tio en vardagskväll. Borta vid ett bord spelas det kort. Vi hittar några lediga platser och slår oss ned. Samiskan är det dominerande språket och gästerna består nästan uteslutande av män. Klädda i skoteroveraller och hundskinnsmössor berättar de om det stundtals hårda livet i Kautokeino, om kvinnounderskottet, ungdomarnas situation och renskötseln.

Svart breder havet ut sig och de snöklädda fjällen reser sig upp mot den ljusblå himlen. Vi är på väg till Stabbursdalen, världens nordligaste tallskog. Snöskorna bär oss över det relativt hårda snötäcket. Vi följer den smala och slingrande vägen som biter sig fast på fjällsidan. Till höger stupar det brant ned mot det mörka, öppna vattnet. Vissa sträckor är det bara ett lågt räcke som skiljer vägen och ett fritt fall på 20 meter rakt ner i havet. När vi rundar ett fjäll ser vi skenet från gatlyktor någonstans i fjärran.

Lite tidigare än planerat styr vi in i Skarsvåg, världens nordligaste fiskeby. Eftersom det inte är plogat ut till själva Nordkap måste vi åka bandvagn den sista biten. Bandvagnen stegrar sig plötsligt och allt vi ser är himmel. Skumpandes skjuter den sedan fart med sina kraftiga larvfötter - igenom och över snödrivor, uppför och utför fjällsidorna. Ute på själva Nordkapklippan möts vi av en kall vind. En och annan fiskebåt färdas långt där ute på de upproriska vågorna. Annars hav så långt ögat kan nå. Det känns som att befinna sig uppe på jordens tak.

Text: Annika Berggren
Foto: Håkan Hjort (www.niac-photo.se)

Fler reportage

Fotoreportage:
Arizona

Arizona

Comboys, indianer, öken och så förstås Grand Canyon.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.