Makalösa Maldiverna

Makalösa Maldiverna

Det turkosblå trettiogradiga vattnet smeker den solbrända kroppen och vid de låga vitkalkade korallstenshyddorna på strandkanten trängs kokospalmer, bougainvillea och röda hibiskusblommor. Vi är på Maldiverna, ett av jordens verkliga paradis!

Om man gillar platta sandiga öar och älskar vatten så är Maldiverna rätt plats. Landet består av cirka 1.200 korallöar grupperade runt 26 grunda laguner. Någon bergsklättring är det inte tal om - ingen ö sträcker sig högre än 6 meter. 99 procent av rikets yta består av hav och bara 200 av öarna är bebodda. Som besökare hamnar man obönhörligen på någon av de så kallade hotellöarna, som är upplåtna för turister och officiellt räknas som obebodda.

På Maldiverna är det kravlöshet och avkoppling som gäller. Vill du ha äventyrsfyllda strapatser har du kommit fel; att resa omkring bland öarna är praktiskt taget omöjligt och det är därför svårt att beblanda sig med lokalbefolkningen. Nej, här handlar det alltså om konsten att göra ingenting, något som väl illustreras av att man efter ankomst ställer skorna längst in i garderoben och därefter tillbringar resten av vistelsen barfota. Förutom klimatet och den behagliga livsstilen står naturen i centrum. Och den mest fängslande naturen finns under vattenytan. Maldiverna anses vara ett av världens bästa dykområden och vare sig man snorklar, är van dykare eller nybörjare, så väntar garanterat storslagna upplevelser bland korallreven, med hajar, mantor och havssköldpaddor.

Är du alltså sugen på lite permission från den nordiska kylan, stressen och mörkret, så är Maldiverna en given favorit!

Text: Redaktionen

Fler reportage

Fotoreportage:
Bahamas

Bahamas

Landet med sjuhundra paradisöar och världens klaraste vatten.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.