San Juan - eldorado för IT-miljonärer

San Juan - eldorado för IT-miljonärer

Flera av de största företagen i USA har sina huvudkontor i Seattle. Men framför allt brukar staden förknippas med Microsoft och Bill Gates.

Invid Pugetsundet i västra USA håller Seattle snabbt på att förvandlas till en storstad. I dagsläget har invånarantalet passerat 3,5 miljoner. Här på gränsen mot Kanada möter man ett fascinerande landskap, som till stor del präglas av närheten till Stilla havet. Det märks inte minst på det regniga vädret. Årsnederbörden lär uppgå till hela 800 mm.

Seattle och resten av delstaten Washington präglas även av sitt internationella ursprung. Det märks alltjämt genom de väl utvecklade handelskontakterna med länderna i Östasien. Tidigare kämpade Spanien, Ryssland, Storbritannien och USA om det eftertraktade området, som fram till mitten av 1800-talet huvudsakligen beboddes av olika indianfolk. För drygt hundra år sedan var läget så infekterat att det nästan utbröt krig. Saken var den att amerikanen Lyman Cutlar 1872 sköt en engelsk gris som hade traskat in på hans marker. Engelsmännen krävde upprättelse, men Cutlar var envis och samlade sitt folk till strid. Det gick till och med så långt att engelsmännen skickade en kanonbåt till Pugetsundet, men lyckligtvis utbröt aldrig några riktiga strider.

Så småningom fastslogs de nu gällande gränserna varvid de norra delarna av de hundratals öar som ligger utanför Seattle hamnade i Kanada och de södra - det vill säga främst San Juan - blev amerikanska.

Numera har San Juan-öarna förvandlats till ett paradis för framgångsrika "Microsoftare". Varje morgon kliver en drös av Bill Gates anställda på jetplanet till Seattle och på kvällen flyger de tillbaka till den rofyllda idyllen där tiden tycks stå stilla. Och många fler har sommarhus härute. Bill Gates före detta partner Paul Alan har köpt en stor del av Lopez, den tredje största ön. Han har lagt ner enorma summor på ett ultramodernt timmerhus för hela familjen. Bill Gates själv har låtit bygga ett hus till sina föräldrar på huvudön San Juan.

Men San Juan har också haft en mindre aktningsvärd sida. Ända till förbudstidens slut användes många små vikar och undangömda stränder av smugglare för att föra in opium, diamanter, sprit - ja till och med kinesiska arbetare - i USA.

Fastighetspriserna i San Juanområdet beräknas vara två och en halv gång högre än genomsnittet för resten av delstaten Washington och dess "Land Bank" tar en procents avgift på alla fastighetsköp. Dessa pengar används sedan för att köpa upp orörda landområden för att garantera att de aldrig bebyggs med lyxvillor.

Ett spännande sätt att ta sig ut till San Juan-öarna är att boka in sig på ett sjöflygplan. Det är också snabbaste sättet att färdas de drygt tio mil som skiljer Seattle från Friday Harbour, som är den viktigaste angöringsplatsen på San Juan.

Under det pontonförsedda planet ser man båtar bogsera väldiga containrar genom Pugetsundets gråaktiga vatten och i horisonten reser sig Mount Constitution mot skyarna på ön Orca. Från bergets topp har man en fantastisk utsikt; enligt turistguiderna en av de tio bästa i hela USA.

Innan planet går ner på vattnet får man en bra överblick över den stora arkipelagen. Här lär finnas i runda tal 175 öar. En del hävdar att den riktiga siffran är närmare 400, detta dock beroende på tidvattnet.

Friday Harbour ger intryck av en typisk amerikansk småstad med målade trähus och restauranger med namn som Front Street Food Cafe, Friday's Crabhouse och Marilyn's Garden Path Cafe. Men samtidigt finns något alldeles speciellt i luften, nästan exotiskt. Så även hos människorna. Dessutom är naturen på öarna mer europeisk än amerikansk. Tankarna går osökt till Englands Lake District, finska skärgården eller varför inte Mainau i Bodensjön.

Det något egensinniga draget hos befolkningen på San Juan-öarna blir påtagligt under flygresan tillbaka till Seattle. Piloten flyger allt lägre och lägre för att förbättra sikten. Till slut får han gå ner på vattnet och vänta tills dimman lättar.

När vi frågar om han inte har instrument att flyga efter skakar han bara på huvudet och säger: "Hell, no. This is San Juan County. We do things differently round here."

Text: Adrian Mourby
Foto: Washington State Tourism

Fler reportage

Fotoreportage:
Arizona

Arizona

Comboys, indianer, öken och så förstås Grand Canyon.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.