Helsingfors

Helsingfors

Att titta efter skyskrapor i Helsingfors är knappast någon idé. Det enda som avtecknar sig mot himlen är några kyrktorn och Stadions stolta vita torn, som en symbol för 1952 års sommarolympiad.

En naturlig startpunkt för en stadstur i Helsingfors är klassiska Hotell Torni. Det var här från hotellet som Sovjetunionens kontrollkommission höll Finland i ett järngrepp efter kriget.

På andra sidan vägen ligger Georgsgatans badhus, som är förvillande likt ett romerskt bad. Eftersom specialiteten är nakenbad har damer och herrar skilda badtider. Med andra ord bör man inte dyka i hals över huvud! Fortsätt sedan nedför backen till huvudleden Mannerheimsvägen, där trafiken strömmar in till stadskärnan, och vidare till korsningen vid Alexandersgatan, som är det mest centrala affärsstråket.

Om du känner för att spendera en massa Euro har du nu Stockmanns berömda varuhus mitt framför näsan. Ett annat stort varuhus, Sokos, finns i slutet av kvarteret och mitt emellan, på andra sidan gatan, ligger det stora köpcentret Forum.

Järnvägsstationen, vars välvda granitingång vaktas av statyer med lyktor i händerna, tronar bara ett stenkast bort. Hela området mellan Stockmann, Forum, Sokos och Järnvägsstationen ligger i ett omfattande affärscentra, både över och under jord. Det är öppet ovanligt sent, ända till klockan 22 alla dagar i veckan.

Om du hellre håller dig ovan jord lönar det sig att gå längs Alexandersgatan - eller Aleksi, som den kallas här - mot det historiska Senatstorget. På vägen dit kan man slinka in i lockande butiker, modevaruhuset Aleksi 13 eller köpcentren Kämp och Kluuvi.

Senatstorget, som snart öppnar sig framför dig, har många gånger varit en betydande skådeplats i Finlands dramatiska historia. Den 6 december är Finlands självständighetsdag. Under denna kväll marscherar ett fackeltåg med studenter till torget, som också är samlingsplats för tiotusentals Helsingforsbor på nyårsnatten då man träffas här för att se på fyrverkerierna och fira in det nya året.

På ena sidan torget ligger Helsingfors universitets huvudbyggnad, och på andra sidan statsrådsborgen, Finlands regeringssäte. Dessa kvarter har använts i många filmer för att skildra St. Petersburg. Likheten mellan städerna beror på att de planerats av en och samma person, det ryska kejsardömets tyskfödda hovarkitekt Carl Ludvig Engel.

Ett litet blågrått hus med anspråkslöst yttre vid sidan av torget är Sederholms hus, Helsingfors äldsta byggnad. Huset inrymmer numera ett litet museum som skildrar tiden innan den moderna stadsbilden började ta form.

Om du fortsätter vidare längs Aleksi kommer du via Presidentpalatset och Högvakten över bron till Skatudden. Här ligger bland annat den ortodoxa röda tegelkyrkan, Uspenskis katedral, som tornar upp sig på en bergsknalle. Vid den norra stranden av Skatudden kan du se Finlands sjöfarts stolthet - de mäktiga isbrytarna, som har till uppgift att hålla farlederna i Finska och Bottniska viken öppna under den långa vintern.

Vägen från Skatudden leder in mot hjärtat av Helsingfors torgliv, Salutorget. Det är öppet varje dag utom söndagar, och detsamma gäller den intilliggande, stämningsfulla lilla Saluhallen.

Vid sträng vinterkyla är det glesare mellan raderna av torgförsäljare och värmeaggregaten glöder under skydd av tälten, men potatisen och morötterna, fisken och blomkålen är alltid färska i väntan på stamkunder. Andra ständiga besökare är de skrikande måsar och tiggande änder som kretsar kring torget och hittar isfritt vatten i hamnbassängen. Det är skönt att sätta sig en stund på torgkaféet och värma sig med en kopp kaffe och en ångande varm köttpirog, den lokala delikatessen.

Vid hörnet av Salutorget, i korsningen mellan Norra Esplanaden och Unionsgatan, ligger turistbyrån "Helsingfors resebyrå" där man kan få tips om vad man kan sysselsätta sig med i staden och dess omgivningar.

På turistbyrån hittar du till exempel en broschyr om spårvagn 3T. Under en dryg timmes rundtur med spårvagnen lär man känna huvudstadens främsta sevärdheter på ett trevligt sätt.

Från Salutorget tuffar även en liten färja varje halvtimme till Sveaborg, där Finlandsfärjorna kämpar sig fram till Södra hamnen och Skatudden mellan trånga skär.

Öarna runt Sveaborg befästes i mitten av 1700-talet. Fästningen hör numera till UNESCO:s världsarv, och på våren ekar glada skratt från barn på skolutflykt mellan dess vallar. Ön har några små museer och kaféer, men de flesta är stängda vintertid.

Invid Salutorget ligger även Esplanadens park, och i mitten av parken blickar nationalskalden Johan Ludvig Runeberg ner på förbipasserande från sin sockel. Om han bara kunde kliva ner skulle han säkert slå följe med dig till den pietetsfullt restaurerade restaurangen Kappeli.

Nationalskalden har också fått ge namn åt de delikata pajer som dyker upp i affärerna och på kaféerna i god tid före Runebergsdagen den 5 februari.

På gatorna runt parken, Norra och Södra Esplanaden, ligger ett stort antal affärer som säljer finska hantverksprodukter. Här hittar du glas och keramik, modekläder samt smycken och andra föremål tillverkade av trä.

På Norra Esplanaden kan du vila benen en stund på det mycket populära Café Strindberg. Njut av en latte och botanisera sedan bland litteraturen på Akademiska bokhandelns andra våning eller besök kaféet på Svenska teaterns nedervåning.

Studera samtidigt hur finländare umgås. De talar inte mycket sinsemellan utan tycks numera mest vara försjunkna i samtal på sina mobiltelefoner. Detta är utan tvekan Nokia-land!

Har du tid och lust kan du på nolltid ta dig med tunnelbana till det jättelika shoppingparadiset i Östra centrum. Vill du däremot tillbringa lite tid i naturen kliver du av redan vid Brändö, tar en taxi vid tunnelbanestationen och åker till Blåbärslandet.

Vid slutet av bron ligger Högholmen, Helsingfors djurpark, där det finns djur även på vintern. Fölisö är en annan trevlig plats där man kan njuta av naturen. Dit tar man sig enklast med buss 24 från Svenska teatern på Mannerheimsvägen.

På Fölisö har man samlat gamla finska byggnader, men på vintern kan man bara beundra dem från utsidan. I gengäld får man ofta sällskap av nästan tama ekorrar med viftande, fluffiga svansar. Ett bra tips är därför att ta med sig en påse jordnötter på utflykten hit.

Är du ute efter en mer exotisk upplevelse kan du därefter göra ett besök i en traditionell finsk bastu där du tas om hand av en "baderska" med fast handlag. Du kan också uppleva njutningen med vinterbad på Rastböle campingplats, Ugnsholmen eller friluftscentret vid Hanaböle träsk i Vanda. Tro mig, Helsingfors är fullt av upplevelser!

Text: Marja-Liisa Kinturi
Foto: Helsinki City Tourist & Convention Bureau

Fler reportage

Hotell i Helsingfors

Fotoreportage:
London

London

Harrod's, Themsen, vaktparader, Big Ben och mycket mer. London’s calling!
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.