Sveriges äldsta hotell

Sveriges äldsta hotell

I en av Sveriges charmigaste småstäder ligger landets äldsta hotell. Det är också ett av de bästa. Gripsholms Värdshus & Hotell i Mariefred erbjuder ett boende av högsta internationella klass.

För femhundra år sedan grundades kartusianerklostret Pax Mariae just på den plats där Gripsholms Värdshus & Hotel idag ligger. Den gamla klosterbrunnen finns för övrigt fortfarande kvar, du passerar den på vägen till hotellets vinkällare. När klostret revs i mitten av 1500-talet användes sten och tegel för att bygga Gripsholms Slott på andra sidan viken. 1609 började man bedriva gästgiveri på platsen, vilket gör det till Sveriges äldsta värdshus. Det är en unik miljö där månghundraårig kultur anpassats till allt vad 2000-talet kan erbjuda av bekvämligheter.

För drygt 15 år sedan inleddes en omtalad renovering av hotellet, en ombyggnad som innebar att man varsamt lät dåtid och nutid förenas. Genuint svenskt hantverkskunnande har kombinerats med exklusiva material och sörmländsk allmogekultur har blandats med utvalda antikviteter från hela Europa.

Alla rum på hotellet är rökfria och individuellt utformade med handmålade väggmotiv. De har parkett, äkta mattor, antikviteter, uppvärmda golv och handgjort franskt kakel i badrummet. Sviterna håller hög klass, och i en del av dem kan du få ett badrum med jacuzzi och en kakelugn från 1700-talet just utanför.

Men huset rymmer mera. Här finns sällskapssalong, bibliotek och cocktailbar. Dessutom skänkrum om du någon gång vill äta lite enklare. Ett välutrustat gym står alltid till ditt förfogande, liksom solarium och bastu. För den lite mindre sportige rekommenderas biljard- eller musikrummet.

I restaurangen är såväl maten som utsikten över slottet och Gripsholmsviken utsökt. Extra plus för att det finns ett eget bageri inom husets väggar, som ser till att det alltid finns färskt bröd. Ett besök i vinkällaren rekomenderas även starkt.

Sammantaget är Gripsholms Värdshus & Hotell perfekt för återhämtning, firande eller en intim kärleksweekend i en av Sveriges trevligaste miljöer.

Text: Redaktionen

Fler reportage

Fotoreportage:
The Pen

The Pen

Mästerfotografen Annie Leibovitz fick i uppdrag att fånga känslan på klassiska Peninsula Hotel.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.