Hemtrevligt i Bryssel

Hemtrevligt i Bryssel

Som en liten juvel ligger Stanhope på trånga Rue Du Commerce, inte långt från det väldiga EU-parlamentet. Atmosfären är sofistikerad och lugn, fjärran från de internationella storhotellens standardiserade formspråk.

Stanhope består egentligen av flera byggnader. Ändå är det en förhållandevis liten anläggning, som dock har växt i och med att antalet rum nyligen nästan fördubblades med en mer modern del på andra sidan trädgården.

Trots norskt management andas Stanhope engelsk tradition in i minsta detalj. Rummen är individuellt inredda, samtliga med en speciell färgnyans som går igen i väggar och textilier. Dessutom finns det gott om konst på väggarna samt porslinspjäser och andra antikviteter, vilket ytterligare förstärker känslan av att vara på en engelsk herrgård. Det finns till och med en välfylld bokhylla i hissen!

Den brittiska atmosfären förstärks i terummet där man kan slå sig ner med tidningen framför den öppna spisen och dricka afternoon tea. Hotellets välrenommerade restaurang är öppen för allmänheten och har inretts exakt som bankettsalen i stadens kungliga palats, som för övrigt ligger bara fem minuters promenad bort. I källaren finns även en liten bar.

Stanhopes husfru Siri Tunold berättar att många gäster har kopplingar till EU. Här får de lugn och ro i en ombonad miljö samtidigt som det är nära till parlamentet och kommissionen. Men hotellet passar även perfekt för den som vill koppla av med en weekend i Bryssel. Det tar inte mer än tjugo minuter att gå ner till underbara Grand' Place, och då hinner man ändå passera såväl kungliga slottet som den stora parken Parc de Bruxelles och katedralen Saint-Michel på vägen.

Vi bor i en liten trevlig svit med trappa upp till sovrummet. Marmor i badrummet och exklusiva möbler kompenserar mer än väl de begränsade ytorna. På väg till rummet går vi genom trånga korridorer med spännande inredningsdetaljer, allt från ålderdomliga speglar och möbler till blomsterarrangemang och välfyllda fruktskålar.

Alla rum har sitt eget namn, till exempel The Linley med handgjorda möbler signerade Viscount Linley, syskonbarn till drottningen av England. De största sviterna ligger i annexet på andra sidan innergården. Där brukar emellanåt en och annan kunglighet bo eftersom det är lätt att bevaka.

Stanhope försvarar väl sin position som femstjärnigt hotell trots relativt små ytor samt begränsad tillgång till allmänna utrymmen. Det finns en liten träningslokal, men är man ute efter ett riktigt motionspass föreslår vi en kort promenad till Residence Parnasse, där hotellets gäster betalar halva priset i det välutrustade gymmet.

Är man däremot enbart ute efter lugn och ro samtidigt som man vill upptäcka Bryssel och kunna äta gott, fyller Stanhope alla behov. Dessutom är prisnivån inte alltför skrämmande med tanke på rummens standard och det centrala läget.

Text: Uriel Hedengren

Fler reportage

Hotell i Bryssel

Fotoreportage:
The Pen

The Pen

Mästerfotografen Annie Leibovitz fick i uppdrag att fånga känslan på klassiska Peninsula Hotel.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.