En svensk vinmakare i Provence

En svensk vinmakare i Provence

Få tänker på Sverige som vinland, men mitt i Provence ligger svenskägda Domaine Rabiega, som sedan mitten av 1980-talet drivs av Vin & Sprit. Per Axel Nordfeldt har träffat vinmakaren Lars Torstenson, som genom intensivt arbete har förvandlat Rabiega från en traditionell vingård till ett begrepp inom vinvärlden.

Provence. Få namn sänder samma lustkänslor genom kroppen. Det sydfranska landskapet förknippas med hav och ett soldränkt landskap, bergens doftande blå lavendelfält, vita vildhästar i Camargues våtmarker och inte minst god mat och gott vin. Provence är kort sagt en sammanfattning av vad som menas med det goda livet.

Den som är intresserad av vin har många anledningar att göra en resa hit. Bortsett från nöjet att njuta ett svalt vin under platanernas skugga på något bytorg finns det goda möjligheter att lära sig en hel del om tillverkning. Dels finns ett vinmuseum i staden Les Arcs, dels är många vingårdar öppna för besökare.

En vingård med höga pedagogiska ambitioner och experimentlustan som ledstjärna är Domaine Rabiega, ägd av svenska Vin & Sprit sedan 1986. Den ligger mitt i vindistriktet Côtes-de-Provence, i en triangel som utgörs av städerna Flayosc, Les Arcs och Draguignan. Färden dit går förbi mängder av vingårdar med åldrade vinstockar på rad i den rödfärgade jorden.

Vinmakare på Domaine Rabiega är Lars Torstenson. Hans viner har fått entusiastiska omdömen i vintidskrifter över hela världen, och han utsågs till Årets vinmakare i Frankrike 1994. I vinprovningsrummet på vingården hänger hundratals hedersomnämnanden och utmärkelser från tävlingar.

- Tävlingar är viktiga för branschen, säger Lars Torstenson. Visst går det att göra ett bra vin utan medalj, men kunderna vet att ett vin med medalj är bra.

Lars Torstenson kommer från Hjo och arbetade som frilansjournalist innan han via en deltidstjänst på en personaltidning kom till Vin & Sprit 1986.

- Jag hade turen att träffa personer som var oerhört kunniga om vin, och på det sättet väcktes mitt intresse.

Han fick erbjudande om att driva Domaine Rabiega och började där 1988. Lars Torstenson fick utbildning av de bästa vinmakarna i Frankrike och hade den intuition som krävs för att lyckas med vintillverkning.

- Vem som helst kan laga en lasagne, men den smakar olika gott beroende på vem som är kock. Det är likadant med vin, vem som helst kan tillverka vin, men det är den personliga touchen som skiljer ett ordinärt vin från ett som är bra.

Att den torstensonska touchen faller fransmännen i smaken visas av att Domaine Rabiegas viner finns på alla bättre restauranger över hela landet. Även en stjärnkock som Alain Ducasse (som för övrigt driver en legendarisk restaurang i Moustriers-Sainte-Marie i Provence) serverar gärna Rabiega-viner till sin mat.

När Vin & Sprit köpte Domaine Rabiega var vingården i ett bedrövligt skick. Mängder av konstgödsel och bekämpningsmedel hade länge fått kompensera bristande kunnande och vinerna som producerades var av låg kvalitet.

Utifrån de kunskaper Lars Torstenson förvärvat från sina franska kollegor la han om produktionen totalt. Idag är odlingen helt ekologisk. När vi promenerar över vinfälten ser vi traktorer som omsorgsfull plöjer mellan vinstockarna. Detta håller ogräset borta, utan bekämpningsmedel. Växtdelarna som plöjs ner ger också ny näring. Vinstockarna har en blågrön färgton. Det är kopparsulfat, som används i stället för miljöfarliga preparat mot skadeangrepp.

- Det är litet ironiskt, säger Lars Torstenson med ett skratt. När man besprutar med gifter ser vinstockarna gröna och fina ut, medan vi som odlar miljövänligt får blåfärgade stockar.

- Det tog tid att ställa om produktionen. Vi producerade bra vin från 1990, men vingården var inte i balans förrän 1993.

Druvsorterna som odlas på Domaine Rabiega är dels de traditionella för området, som syrah och grenache, dels mindre vanliga som viognier, sauvignon blanc och chardonnay. Traditionellt görs främst roséviner i Provence, men Lars Torstenson satsar framför allt på de mer krävande rödvinerna. Han experimenterar också med att lagra vinet på ekfat, något som är ovanligt i Provence.

Lars Torstenson satsar på kvalitet i stället för kvantitet. Jocelyne Fouliard, besöksansvarig på Domaine Raviega, dyker in bland vinstockarna och beskriver ivrigt hur hårt vinstockarna tuktas.

- Vi vill ha den högsta möjliga kvalitén och beskär hårt, säger hon. Det gör att vi på Domaine Rabiega får ut ungefär 20 liter per hektar mot de 50 liter odlare av bordsviner uppnår. Men om vinodlingen i Provence ska överleva i en allt hårdare konkurrens måste vinmakarna här lära sig göra viner för en internationell marknad. Lars är föregångare och många lokala odlare kommer på studiebesök.

Nu exporteras Domaine Rabiegas viner till en mängd länder (bara några få sorter går att köpa i Sverige). Men från början fanns inget kommersiellt krav på vingården. Vin & Sprit, som då var ett monopolföretag, ville använda den för vidareutbildning av de anställda och som ett researchcenter för vintillverkning.

Efter monopolets avskaffande 1995 har förutsättningarna delvis förändrats. Den exklusiva konferensanläggningen hyrs nu ut till företag och kurser och Domaine Rabiegas 10 hektar, som inte på långa vägar räcker till för en kommersiell vinodling, har kompletterats med 35 hektar på Château d'Esclans en halvtimmes bilfärd bort.

En av Torstenson stora succéer är Clos Dière Cuvée I, som på kort tid har blivit ett av världens stora syrah-viner.

- Det går så bra att vi i framtiden kommer att satsa ännu mer på syrahdruvan, säger Torstenson eftertänksamt.

Intensiteten i arbetet på en vingård varierar över året. Under perioder av mindre arbete ägnar sig Lars Torstenson åt att skriva bisarra och mycket underhållande romaner. Den första, Anakolut, kom 1986, följd av (Stadd i) Statisk rörelse 1995. De ingår i en trilogi där Torstenson nu arbetar på den avslutande delen. Han har också utgivit novellsamlingen Ditt och mitt livs novell 1997.

September är skördemånad och de fyra heltidsanställda på Domaine Rabiega får förstärkning med ett tiotal personer. Förhoppningarna är stora inför vad som väntar.

- Det här kommer att bli ett mycket bra vinår, säger vinmakare Torstenson eftersinnande.

Text: Per Axel Nordfeldt

Fler reportage

Fotoreportage:
Paris

Paris

Följ med på en resa bland storslagna monument, vackra parker och charmfulla caféer i ljusets stad.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.