Ät gott i Barcelona

Den katalanska kulturens renässans efter Franco-tiden förde även med sig en viktig förnyelse av det katalanska köket. Tidigare gjorde man bäst i att leta upp en fransk eller italiensk matinrättning när man var på besök i Barcelona, men nu är det annorlunda; staden är fylld med spännande inhemska restauranger.

Tonvikten ligger på lokala produkter som fisk, anka, kanin och lamm, hämtade från såväl Medelhavets djup som Pyrenéernas böljande bergstoppar. Rätten "mar i muntanya", som betyder hav och berg, är en specialitet som du finner på de flesta lokala krogar.

Barcelona har så många och så spännande restauranger att det är en näst intill omöjlig uppgift att hålla koll på dem. Vi hjälper dig därför här med tips på tre pärlor i olika prisklasser. Smaklig måltid!

Set Portes

Denna restaurang anno 1838 är en av Barcelonas äldsta och vackraste. Matsalen har högt i tak, svartvitt marmorgolv och gott om speglar - kort sagt: klassisk elegans. Set Portes är berömd för sina många risrätter, prova till exempel Paella de Peix. Köket är öppet från ett på dagen till ett på natten. Vi rekommenderar att äta rätt sent då stämningen stiger i takt med att lokalbefolkningen dyker upp, även om man får räkna med köer. Men var inte orolig för att du ska behöva gå hem hungrig, väl till bords serveras du delikata och enorma portioner katalansk kokkonst.

Can Fabes

En av Spaniens absolut bästa restauranger och juvelen i Barcelonas krona. Stjärnkocken Santi Santamaria har låtit bygga denna intima lilla bistro i sitt barndomshem i byn San Celoni, cirka fem mil utanför stan. Can Fabes tillhör den exklusiva skaran av restauranger som har fått det ultimata erkännandet för sin mat och service: tre stjärnor i prestigefyllda Guide Michelin. Och när man serveras Can Fabes delikata rätter från Medelhavets kök förstår man varför entusiaster från hela världen vallfärdar till denna lilla katalanska by. Den 30 minuter långa bilresan känns som en bagatell om du nu har råd att äta här - detta är ett måste för den sanne gourmanden!

Bilbao

På Bilbao känner du verkligen att du befinner dig i en stad vid Medelhavet. De stressade men gladlynta kyparna rusar omkring bland borden, som är inklämda mellan en lång bar och väggar täckta med fotografier. Den överhängande balkongen ger känslan av att äta på en scen. Bilbao är känt för sin prisvärdhet; du serveras enkla men utsökta katalanska rätter till ackompanjemang av en härlig atmosfär. Men kom i tid, då det ofta är fullsatt!

Text: Redaktionen

Fler reportage

Fotoreportage:
Barcelona

Barcelona

Fotografen Natalie Montanari har besökt Gaudìs hemstad.
Se bilderna...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyheter och specialer varje månad.